Eğitim Harcamaları Çılgın Bir Artışla: Yüzde 120!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’de bugün her 5 çocuktan biri derin yoksulluk sorunları ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Gökce, sosyal medya platformu X üzerinden 9 Eylül’de başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin ekonomik verileri paylaştı. TÜİK verilerine göre Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 51,9 olarak açıklandı ve eğitim harcamalarında yüzde 120’lik bir artış yaşandığı vurgulandı. Gökce, öğrencilerin kırtasiye harcamalarının yüzde 71,9, okul için giyim harcamalarının yüzde 62,5 ve okula başlama masraflarının yüzde 64,9 arttığını ifade etti.
Eğitim – Öğretim yılı başlarken eğitim sistemindeki sorunların arttığına değinen Gökce, Türkiye’de örgün eğitimde 17,5 milyon öğrenci olduğunu belirtti. Devlete ait eğitim kurumlarının sayısının 60 bin 734, özel okulların sayısının ise 14 bin 281 olduğu bilgisini paylaşan Gökce, özel okulların toplam okul sayısı içindeki oranının yüzde 19’a çıktığını dile getirdi. Açık liseye giden öğrenci sayısının arttığına dikkat çeken Gökce, TÜİK verilerine göre 15-17 yaş arasındaki çocuk işçi sayısının 2023 yılında yüzde 22,1’e yükseldiğini ve çocuk işçi sayısının 2 milyonu aştığını belirtti.
Çocuk yoksulluğunda Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında ilk sırada olduğuna işaret eden Gökce, ülkedeki her 5 çocuktan birinin yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamadığını vurguladı. Eğitime yapılan yatırımların azaldığına dikkat çeken Gökce, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2002 yılında eğitim bütçesinin yüzde 17’sini yatırıma ayırırken, bu oranın 2023 yılında yüzde 9’a düştüğünü belirtti. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte eğitim masraflarının veliler için zorlu bir süreç olacağına değinen Gökce, ekonomik verilerin bu noktada önemli olduğunu belirtti.