Dünya

Pandemi Döneminde 2 Milyon Dolarlık Dolandırıcılık

Kaliforniya, San Bernardino County bölgesinde, COVID-19 pandemisi boyunca yapılan dolandırıcılık faaliyetleri neticesinde iki şahıs tutuklandı. Burada suçlanan isimler Rialto’da ikamet eden 43 yaşındaki Lisa Puente ve San Bernardino’da yaşayan 53 yaşındaki Arthur Marquez. Her ikisi de, Kaliforniya Eyalet İş Geliştirme Departmanı (EDD) ve Amerika Birleşik Devletleri Hazinesi’nden toplam 2 milyon dolardan fazla destek fonu elde etmek amacıyla dolandırıcılık yapmakla suçlanıyor.

MAHKUMLARIN KİMLİK BİLGİLERİYLE DOLANDIRICILIK

ABD Adalet Bakanlığı’na göre, Puente ve Marquez, Kaliforniya eyaletinde bulunan cezaevlerinde tutuklu mahkumların kimlik bilgilerini çalarak ve diğer eyaletlerden de kurbanların kimlik bilgilerini ele geçirerek, 120’den fazla sahte işsizlik sigortası başvurusu gerçekleştirdi. Bu başvurularda, dolandırıcılar kendilerini işsizlik yardımı almak için başvuran insanlar olarak tanıtarak, COVID-19 pandemisi nedeniyle işlerinin olumsuz etkilendiğini belirttiler.

ALINAN KREDİLERİN MİKTARI

Yapılan suçlamalara göre, Puente ve Marquez, sahte işsizlik başvuruları üzerinden, kurbanların adına düzenlenen banka kartlarını ele geçirerek, bunu şahsi çıkarları için kullandılar. Bu yolla toplamda 124 sahte başvuru gerçekleştiren ikili, 2 milyon 136 bin 768 dolarlık işsizlik sigortası yardımı elde etmeyi başardılar. Bu sürede, banka kartlarından nakit çekim yaparak ya da yerel işletmelerden alışveriş gerçekleştirdikleri bildirildi.

TUTUKLAMALAR VE MEVCUT DURUM

5 Kasım tarihinde tutuklanan Puente ve Marquez, her biri altı ayrı posta dolandırıcılığı, bir kez ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı ve bir kez de yetkisiz erişim cihazı kullanımıyla suçlandı. İkili, tutuklanmalarının ardından ödenebilir bir kefaletle serbest bırakıldılar ve duruşmalarının 30 Aralık 2023 tarihinde başlayacağı açıklandı.

CEZA MÜEYYİDESİ

Yetkililer, sanıkların suçlu bulunmaları durumunda eski dolandırıcılık faaliyetlerinin sonuçlarıyla yüzleşeceklerini belirtti. Her bir posta dolandırıcılığı suçu için 20 yıla kadar hapis cezası, yetkisiz erişim cihazı kullanımı suçu için 10 yıla kadar hapis cezası ve ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı suçu için iki yıl zorunlu hapis cezası riskiyle karşı karşıya oldukları ifade edildi. Bu durum, hukukun görünürlüğü açısından önemli bir gelişme olarak kaydediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu