Nihon Hidankyo 2024 Nobel Barış Ödülü’nü Kazandı

2024 Nobel Barış Ödülü, Japon kuruluş Nihon Hidankyo’ya “nükleer silahlardan arındırılması” alanındaki çalışmalarıyla verildi. Norveç’in başkenti Oslo’daki Norveç Nobel Enstitüsü’nde yapılan basın toplantısında, ödül sahibi açıklandı.
Nihon Hidankyo, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kurtulanların oluşturduğu bir taban hareketi olarak biliniyor. Bu hareket, “nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiği” için ödüle layık görüldü.
Nihon Hidankyo üyeleri, atom bombalarının yarattığı yıkıcı etkileri ve nükleer silah kullanımının insanlığa verdiği zararları farkındalık yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar sonucunda nükleer silah kullanımı kabul edilemez bir hal aldı ve uluslararası alanda nükleer silahlara karşı bir muhalefet oluşturuldu.
Nihon Hidankyo ve “Hibakuşa” olarak adlandırılan Hiroşima ve Nagazaki saldırılarından sağ kurtulan tanıkların çabaları, nükleer silahlara karşı uyarılar yapmak ve dünya genelinde nükleer silahlara karşı muhalefeti artırmak için önemli bir rol oynadı.
Ödül, dünyanın nükleer silahlardan arındırılmasını amaçlayan Nihon Hidankyo’ya verildi. Geçmişte savaş veya çatışma durumlarında nükleer silahların kullanılmasının endişe verici olduğu vurgulandı ve bu silahlardan arındırılmış bir dünya için çabaların devam etmesi gerektiği belirtildi.
İranlı aktivist Nergis Muhammedi, 2023 Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştı. Bu yılki ödül ise Nihon Hidankyo’ya verilerek, yaşadıkları acı dolu deneyimleri barış için kullanmayı seçen ve nükleer silahsız bir dünya için çalışanları onurlandırmayı amaçlıyor.