Özel ve Sabah: Yumuşama ve İktidarın Stratejisi

Yerel seçimler sonrası siyasette başlayan “yumuşama-normalleşme” süreci, gerek muhalefet gerekse de iktidar kanadında kendi taraftarlarını yarattı. Özellikle iktidar çevrelerinin sürece eleştirel yaklaşan muhaliflere dönük tavrı oldukça ilginç.
Yıllardır liderin arkasına dizilmeyi vazife bilen ve onun yıkıcı üslubunu sahiplenen bu kesimler, şimdilerde kimi muhaliflerin kutuplaşmış bir ortama ihtiyaç duydukları için gerginliği körükleyerek yumuşama sürecini sabote etmeye çalıştıklarını söylüyor. Parti liderinin hükümet ile diyalog kurmayı önemseyen tavrı, yakın çevrelerden takdir görüyor.
“Yumuşama” ya da “normalleşme”… Adına ne denilirse densin, iki tarafın da süreçten farklı beklentileri olduğu muhakkak. Parti bunu, karşı mahalleye ulaşabilmenin yolu olarak görüyor. Liderler arasındaki görüşmelerin ve karşılıklı kullanılan “nazik” üslubun, uzun yıllar partiye destek vermiş muhafazakâr seçmenin tavrının değişmesini sağlayabileceği düşünülüyor.
Yerel seçimlerin ardından parti lideri ile iki defa röportaj yapan gazete ise iktidarın senaryosunda üzerine düşen rolü oynuyor. 31 Mart’taki yerel seçimden 8 gün sonra gazeteci, liderin kapısını çalmış ve ilk röportajı yapmıştı. Röportajında “Partinin klasik siyaseti, lider karşıtlığına endeksli… Varsa yoksa lider” denilerek liderin “farkını” vurgulamıştı. Nitekim gazete lider röportajını manşetine taşıdı.
Aradan 4 aya yakın zaman geçti, “yumuşama” sürecinde bazı gerilimler oldu ama gazete yine lider ile röportaj yaptı. İkinci röportajın diğer politik gelişmelerden sonra gelmesi önemli. İktidarın henüz böyle bir niyeti olmadığını gösteriyor.
İkinci röportajda liderin siyasetteki yumuşama sürecini değerlendirdiği ifadelerine yer verildi. Gazetenin lider ile olan diyalogunu sürdürmesi, iktidarın hala bu süreçte olduğunu gösteriyor.
Parti ve liderin karşı tarafa seslenebilme niyeti bir yana, iktidarın propaganda makinası, gazete aracılığıyla farklı bir kurgunun peşinde. İktidarın gazete üzerinden yapmaya çalıştığı parti değil, mevcut düzenin varlığını, işleyişini ve politik anlatısını meşrulaştırmak. Partiye de düzen içinde yeni bir rol biçiliyor.
İktidarın hedefi, CHP’yi kontrol altında tutarak, muhalefetin derinleşmesini zorlaştırmak. Bunun için propaganda makinasını aktif şekilde kullanıyor. Ama muhalefetin dikkatli olması ve erken seçimin koşullarını güçlü bir şekilde zorlaması gerekiyor.