Siyaset

Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Eğitimdeki Yeni Rejim

Son günlerde, halk arasında Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun amacı ve içeriği üzerine tartışmalar sürmektedir. Ankara’da, öğretmenler bu yasaya karşı nöbette bulunmaktadır. Bu yasa ile ilgili net bir amaç belirlenmiş durumdadır. Bakan, fonlanan öğretmen sözlerinin ardından şimdi de “Bakanlık olarak kendi elemanlarımızı seçebilmemiz gerekiyor” açıklamasını yapmıştır.

Tüm öğrencilerin kamusal eğitim haklarından ve öğretmenlerin haklarından sorumlu olan bir kamu yöneticisinin değil, ancak bir şirket sahibinin veya bir patronun kuracağı cümleler maalesef ülkemizin Milli Eğitim Bakanı tarafından yapılmıştır. Bu cümleler, yıllardır “Ülkeyi bir anonim şirket gibi yöneteceğiz” diyenlerin eğitim sistemine bakışını özetlemektedir.

Bu yasa ile özel okullaşmanın oranı 2023-2024 eğitim öğretim yılında %24’e yükselmiştir, Türkiye tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Kamu okulları da kayıt parası, katkı payı gibi adlar altında fiilen özelleştirilmiştir. Ancak siyasi iktidar, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile eğitimi daha da paralı hale getireceklerini belirtmektedir.

Bu yasa ve içinde yer alan “Akademi” başlığı ile öğretmenlerin atanmasından, kariyer basamaklarının belirlenmesine kadar her türlü kararı kendilerinin vereceğini belirtiyorlar. Aynı zamanda okulları tamamen şirket mantığıyla işletmeyi ve tüm öğretmenler için güvencesiz, esnek çalışma koşullarını getirmeyi amaçladıklarını söylüyorlar.

Yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin amaçlarına uygun davranmayan her öğretmenin cezalandırılacağı açıklanmıştır. Bu yasa ve müfredatın uygulanacağını yıllardır belirtiyorlar. Meclis komisyonu görüşmeleri, sendikalara yapılan davetler gibi adımlar aslında sadece bir gösteri niteliği taşımaktadır.

Bu sürecin yakın tarihini hatırlamak gerekirse:
– 2017’de Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi ile MEB’nin adım adım neleri hayata geçireceğini açıkladı.
– 2018’de açıklanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağı ve müfredatın değiştirileceği belirtilmiştir.
– Bu belgelerin açıklanmasının ardından Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısı metni ve öneri metni değişik kurumlar tarafından açıklanmış ve meclise sunulmuştur.
– 3 Şubat 2022’de, kariyer basamakları ile öğretmenlerin ayrıştırılması gibi adımlar atılmıştır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile yeni bir öğrenci ve öğretmen kimliği yaratmayı amaçlıyorlar. Meclis önünde Eğitim Sen ve diğer sendikaların direnişi devam etmektedir. Bu direniş, ülkenin geleceğine sahip çıkmak için yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu