Ekonomi

Şimşek: Enflasyon Tek Haneye Düşecek!

 Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptı. Şimşek, enflasyon ve maliye politikası konularında bilgiler sundu.

İlk olarak, Şimşek, enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti:

Şimşek, “Enflasyon düşmeye devam edecek çünkü para politikasının gecikmeli etkisi var. Ayrıca maliye politikası bu seneye göre daha sıkı olacak.” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, dezenflasyon sürecinin zaman alacağını vurgulayarak, “Önümüzdeki 2-2.5 yıl içerisinde enflasyonu şok öncesindeki tek haneli seviyelere düşüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Dezenflasyonun, kendileri için en büyük öncelik olduğunu belirten Şimşek, “Yani, enflasyonun tek haneye, kalıcı bir şekilde düşürülmesi şu anda programımızın en önemli hedefi.” dedi. Bu yılın sonunda enflasyon oranlarının 44-45 civarında kapanmasının beklendiğini, ancak bazı hizmet sektörlerindeki katılık nedeniyle hedeflerinin biraz üzerinde bir rakamla kapatılacağını ifade etti. Şimşek, “Öngördüğümüzden biraz daha fazla zaman alıyor.” diye ekledi.

Reel sektörün enflasyon beklentileri konusuna da değinen Bakan Şimşek, finansal piyasaların 12 ay içerisinde enflasyonun yüzde 27’ye düşeceğini öngördüğünü, ancak reel sektörün hala yüzde 47 civarında bir enflasyon beklediğini belirtti. “Bu gerçekçi değil.” diyen Şimşek, enflasyonun gerçekten düştüğünü ve 2025 itibarıyla bu düşüşün hızlanacağını sözlerine ekledi.

Enflasyonun düşmesinin zaman alacağını dile getiren Şimşek, bunun ortalama 3-4 yıl süreceğini, ilk yılın geride kaldığını ve önümüzdeki 2-2.5 yıl içerisinde enflasyonu kalıcı olarak tek haneli seviyelere düşüreceklerini yineledi. “Enflasyon önemli bir sorun ama kolaycı bir çözüm yok. Biz de sabırla ve kararlılıkla bu dezenflasyon programını uygulayacağız.” dedi.

İlerleyen bölümde, döviz kuru ve Türk Lirası’ndaki oynaklık hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan, “Kurda, daha doğrusu TL’deki oynaklıkta ciddi bir azalma var. Program öncesinde (OVP) gelişmekte olan ülkeler bandının oldukça dışında bir oynaklığa sahiptik. Şimdi ise gelişmekte olan ülkelerle neredeyse aynı düzeye gelmiş durumdayız.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl cari açığın büyük bir sorun olduğunu belirten Şimşek, milli gelirin yaklaşık yüzde 5.5’ine denk gelen cari açığın sürdürülemez bir seviyede olduğunu kaydetti. Ancak, “Biz bu cari açığı, milli gelire oran olarak, yüzde 1’in altına düşürdük. Dolayısıyla şu anda cari açık bir endişe kaynağı olmaktan çıkmıştır.” diyerek bu durumun turizm ve hizmet ihracatının etkisiyle gerçekleştiğini belirtti.

Son olarak, Türkiye’nin enerji ithalatıyla ilgili bilgi veren Bakan Şimşek, “Son 20 yılda 900 milyar dolardan daha fazla bir parayı biz enerji ithalatına ödemişiz. Dolayısıyla enerjide dönüşüm, yeşil dönüşüm Türkiye için bir lüks değil, zarurettir.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu