Gündem

Türkan Bebek, 40 Yıl Sonra Edirne’de Anıldı

1984 yılında Bulgaristan’da uygulanan zorunlu asimilasyon girişimine karşı düzenlenen protesto yürüyüşünde, annesinin kucağında Bulgar askerleri tarafından vurularak hayatını kaybeden Türkan Feyzullah, Edirne’de adını taşıyan heykelinin bulunduğu parktaki bir törenle anıldı. Anma etkinliği, Edirne Belediyesi ve Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Programa, Edirne Valisi Yunus Sezer, Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali Milletvekili Remzi Osman, Bulgaristan Kızılağaç Belediye Başkanı Şinasi Süleyman, çok sayıda soydaş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bölge halkı katıldı.

‘DÜNYADA VE YURTTA BARIŞ OLSUN’

Etkinlik, Türkan bebek anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, konuşmasında Türkan bebeğin, Türk kimliği ve Müslümanlık gibi insani değerlerin korunması adına sesiz bir barış protestosu sırasında annesinin kucağında şehit olduğunu vurguladı. Güneş, Balkanlar’da 1990 sonrası oluşan barış ortamının diğer coğrafyalara da yayılmasını umduklarını belirtti. Bu bağlamda, Türk dünyasının sadece Balkanlar ile sınırlı olmadığını, Suriye, Azerbaycan, Gagavuzya, Kosova ve Sırbistan’da da Türk soydaşlarının bulunduğunu ifade etti. Kendilerinin de Türkan bebekte yaşanan acıların bir daha yaşanmaması dileğiyle 120 sene bile anmaya devam edeceklerini dile getirdi. Ayrıca, insanlığın barışı için Atatürk’ün “dünyada barış, yurtta barış” sözüne atıfta bulundu.

‘ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ’

Bulgaristan Kızılağaç Belediye Başkanı Şinasi Süleyman, 40 yıl sonra bile bu acıların hâlâ taze olduğunu belirtti. Şehitlerimizi unutmamak gerektiğini vurgulayan Süleyman, bu şekilde ahirette onların ruhuna da boyunlarının dik olduğunu hissettiklerini ifade etti. Remzi Osman ise, asimilasyon kampanyasının sadece 1984’te değil, daha önce başladığını belirtti ve Türk köylerinin adlarının daha 1983 yılında değiştirildiğini dile getirdi. Osman, bu konuların tarih kitaplarında yeterince yer bulamadığını ve bu tür anma törenlerinin önemine dikkat çekti.

‘TÜRKAN KİMLİĞİNDEN VAZGEÇMEYE ZORLANAN BİR MİLLETİN TEMSİLCİSİ’

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Türkan bebeğin anısını yaşatmak amacıyla her yıl bir araya geldiklerini kaydetti. Türkan’ın, sadece Edirne’yi değil, tüm Türk dünyasını temsil eden bir direniş sembolü olduğunu vurguladı. Akın, onun kaybının insani onura yapılan bir saldırı olduğunu ifade etti ve Türkan’ın kimliğinden ve kültüründen vazgeçmeye zorlanan bir milletin temsilcisi olduğunu belirtti.

‘TÜRKAN BEBEKLERİ UNUTMAMAMIZ LAZIM’

Edirne Valisi Yunus Sezer, Türkan bebeğin yaşanan acıları simgeleyen bir anıt olduğunu ifade ederek, bu tür acıların bir daha yaşanmaması adına Türkan bebekleri unutmamak gerektiğini belirtti. Sezer, bu tür acı bedelleri ödememek için Türkan ve benzeri masumları unutmamak gerektiğini vurguladı. Konuşmaların ardından, Bulgaristan’dan gelen öğrenci temsilcileri müzik eşliğinde Türkan bebek için yazılan şi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu