Diyarbakır’da 21 Ağustos günü kaybolan ve 8 Eylül’de cansız bedeni bir dere yatağında bulunan sekiz yaşındaki Narin Güran’la soruşturma kapsamındaki teknik çalışmalarda son aşamaya gelindi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, özellikle daraltılmış bazı çakışmalarıyla ilgili bilirkişi incelemeleriyle çok önemli verilere ulaşıldığını söyledi. Tunç, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın son değerlendirmeleri yaptığını ve iddianamenin hazırlık sürecinin de başladığını belirtti.
Narin Güran soruşturmasındaki son durumu inceledik. Yaklaşık 250 kişinin ifadesi alındı. Soruşturma kapsamında bugüne kadar yaklaşık 250 kişinin ifadesi alındı. Şüphelilerin bir bölümü tutuklu bir bölümü ise adli kontrol ile tutuksuz durumda. Aralarında Narin’in annesi Yüksel Güran, ağabeyi Enes Güran, amcaları Salim Güran ile Fuat Güran, kuzenleri Muhammet Kaya ile Birsen Güran, yengeleri Maşallah Güran ile Hediye Güran’ın da bulunduğu 12 kişi tutuklu bulunuyor.
Bakan Tunç, 14 Ekim’de yaptığı açıklamada, HTS (Arama trafiği kayıtları) kayıtlarının tespit edildiğini ve daraltılmış baz çakışması dedikleri bilirkişi incelemeleriyle çok önemli verilere ulaşıldığını söyledi. Teknik olarak, baz istasyonu kayıtları incelenerek kişilerin o anki yerleri veya önceden bulundukları yerler yaklaşık olarak tespit edilebiliyor.
Adalet Bakanı Tunç son açıklamasında bu konuda şunları ekledi: “Narin kaybolduktan sonra evlerinin önüne kamera takan insanlar oldu. Bu kameralara giren, o görüntülerde toplanıp dağılan ve o konuşmalarla ilgili TÜBİTAK incelemeleri yapıldı.”
Diyarbakır Barosu’nun davaya müşteki (şikayetçi) olarak sıfatıyla eklenme talebi de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edildi. Baro bu başvuruyu, “aile bireylerinin şüpheli konumunda bulunması, toplumda infial yaratan yaşam hak temelli yargılama dosyasında adaletin sağlanması, maddi gerçeğin açığa çıkması, faillerin cezalandırılması, adalet sistemi içerisinde çocukların haklarının korunması” gerekçeleriyle yapmıştı.
Güran’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada son haftalarda Adli Tıp Kurumu raporları tamamlanmış durumda. Bunlardan biri, Güran’ın ölümüne ilişkin rapor. Adli Tıp Kurumu, Narin Güran’ın “ağız burun kapanması ve boyuna bası sonucu oksijensiz bırakılmasına bağlı” olarak öldüğünü belirledi.
Öte yandan, Narin’in bedeninden otopsi sırasında alınan kemik ve kıkırdak doku örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndaki incelemenin ardından geçen günlerde Diyarbakır’a gönderildi. Diyarbakır Adli Tıp Kurumu tarafından ağabey Baran Güran’a teslim edilen kemik ve kıkırdak doku örnekleri Narin’in Tavşantepe Mahallesi Mezarlığı’ndaki kabrine konuldu.
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, 11 Ekim’de yaptığı açıklamada “adli süreçle ilgili çok aceleci davranmama” çağrısı yaparken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un 14 Ekim’de yaptığı açıklamaya göre ise iddianame hazırlık süreci başladı. Tunç, soruşturmanın gizli olduğunu vurgulayarak, iddianam süreci ile ilgili detaylar verdi.