Gündem

Mülakat Puanları Krizi: Öğretmenler İsyanda!

Mülakat Puanlarına İtiraz Süreci ve Öğretmen Atamaları

Mülakat puanlarına yapılan itirazlar devam ederken, 20.000 sözleşmeli öğretmenin tercih yama süreci başlamıştır. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mülakat puanları nedeniyle sıralaması değişen 1.100 öğretmen bulunduğunu belirtmiştir. Öğretmenlerin atamasına esas olan sıralamalar, mülakat puanlarına itiraz sürecinin tamamlanmasıyla netleşmiştir. Öğretmenlerin atama puanları, yüzde 50 oranında KPSS başarısı ve yüzde 50 oranında mülakat sonucuna dayanmaktadır.

25 Ekim’de mülakat sonuçlarının açıklanmasının ardından öğretmenler, mülakat puanlarındaki farklı kriterlerin şehirden şehre değiştiğini savunarak kitlesel protestolar düzenlemiştir. 14 Kasım’da ise öğretmenlerin mülakat puanı sonrasında belirlenen atama sıralamaları açıklanmıştır. Birçok öğretmen, KPSS puanlarıyla atama kontenjanı içinde kalmalarına karşın, mülakat puanlarının eklenmesiyle sıralamalarının düşmesine ve dolayısıyla atanma şansını kaybetmelerine yol açıldığını dile getirmiştir.

Eğitim Meslek Örgütlerinin Tepkisi

Adaletsiz mülakat puanları yüzünden yıllardır hazırlandıkları sınavda haksız yere elendiklerini söyleyen pek çok öğretmen, sosyal medya üzerinden sonuçlarını paylaşmışlardır. Binlerce öğretmenin bu durumlarda olduğunu belirten eğitim meslek örgütleri, bakanlığa ek atama yapma çağrısında bulunmuştur. Aynı konu, 14 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da gündeme gelmiştir. CHP milletvekilleri, mülakat sonuçları nedeniyle sıralaması değişen öğretmen sayısının 5 bin olduğunu ifade etmiştir.

Bakan Tekin, bu sayının yanlış olduğunu ve elinde il bazlı verilerin bulunduğunu belirtmiştir. Tekin, toplam 60.000 kişiden sadece 1.100 kişinin yerinin değiştiğini vurgulamıştır. Öğretmen meslek örgütleri ve sendikalar, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen öğretmenlerle birlikte MEB önünde buluşma çağrısı yapmıştır.

Mülakatlarda Alınan Tedbirler

Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Tekin, mülakatlarda kamera kayıtları ve tutanaklar gibi birçok başlıkta tedbir aldıklarını söylemiştir. Mülakat sonuçlarının ardından birçok adayın sıralamasının düştüğüne ve farklı illerdeki komisyonların farklı puanlar verdiğine yönelik eleştirilere yanıt vermiştir. Tekin, “Benim elimde bütün komisyonların raporları var. İstatistiksel anlamda olmayan rakamlar değil bunlar. Örneğin Bursa’da 197 kişi mülakata girmiş ve sadece 3 kişinin yeri değişmişken, İstanbul’da 688 kişiden 51’inin yeri değişmiş.” demiştir.

Öğretmen adayları tercihlerini, e-Devlet üzerinden yapılacak sıralama bilgisine göre gerçekleştirecektir. Adaylar en fazla 40 eğitim kurumunu elektronik ortamda tercih edebilecek ve tercih süreci 20 Kasım’da sona erecektir. Atama sonuçları ise 23 Kasım’da açıklanacaktır.

MEB’in Hatalardan Haberdar Olduğu İddiası

Mülakat sonuçlarına itiraz süreci 1 Kasım’da sona ermiş olup, itirazlar 11 Kasım’a kadar değerlendirilmiştir. Mülakat mağduru öğretmenler, TBMM’deki görüşmelerin ardından bakan yardımcısının, mülakat sistemindeki sorunların kabul edildiğini iddia etmiştir. Felsefe Öğretmeni Özkan Özdemir, bakan yardımcısının İstanbul ve Bursa gibi komisyonların puan vermede cimri davrandığını ve bu konuda çözüm bulmanın zor olduğunu söylediğini aktarmıştır.

Sendikalardan Ek Atama Çağrıları

Eğitim sendikaları, KPSS puanına rağmen mülakat mağduru

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu