MHP’den AKP’ye Ekonomi Ültimatomu: Ev Ödevleri!
İktidar ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının toplumda yarattığı ağır tahribatı gidermesi için ültimatom niteliğinde ev ödevi verdi. MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, bütçesini anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan birçok alandaki sorunlara çare bulmasını istedi. MHP’nin AKP’ye verdiği ev ödevleri ise dikkat çekici düzenlemeleri içeriyor.
Asgari Ücret: MHP, net asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, asgari ücretlilere özellikle büyükşehirlerde ulaşım ve barınma desteği sağlanması gerektiğini belirtti. Bu durum, düşük gelirli çalışanların yaşam standartlarını iyileştirmek için atılacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Emekli Aylığı: Tüm emeklilerin maaş artışlarının aynı esaslara göre belirlenmesi gerektiği ifade edildi. MHP, bu düzenlemenin emeklilerin yaşam kalitesini artıracağına inanıyor ve bu konuda adımlar atılması gerektiğini savunuyor.
İşsiz Her Aile: MHP, ev kadınlarına prim desteği ve emeklilik hakkı tanınmasını, ayrıca işsiz her aileden bir kişiye iş imkânı sağlanması için düzenlemeler yapılmasını önerdi. Bu, ailelerin geçimlerini sağlamak adına önemli bir fırsat sunabilir.
Kıdem Güvencesi: İşçilerin kazanılmış haklarının güvence altına alındığı bir kıdem tazminatı sistemi oluşturulması da MHP’nin talep ettiği düzenlemeler arasında yer alıyor. Bu tür bir sistemin uygulanması, işçilerin işten ayrılmaları durumunda tazminat haklarını koruyacaktır.
Liyakat: Kamuya işe girişte, ilerleme ve yükselmede objektifliği, liyakati esas alacak bir personel rejimi getirilmesi gerektiği belirtilerek, skandal atamaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu tür bir sistemin getirilmesi, kamu kurumlarındaki verimliliği artırabilir.
İş Kazaları: İş sağlığı ve güvenliğinin çağdaş normlarda sağlanması için her türlü tedbirin alınması gerektiği, ayrıca denetimlerin etkinleştirilmesi gerektiği vurgulandı. İş kazalarının önlenmesi amacıyla alınacak önlemler, güvenli çalışma ortamları için kritik önem taşıyor.
Prim Yüzsüzleri: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacaklarının peşine daha etkin düşülmesi, sağlık sektöründeki çetelerle amansız mücadelenin sürdürülmesi ve prim borcunu ödemeyenlerin listesinin açıklanması gerektiği ifade edildi. Bu düzenlemeler, sosyal güvenlik sisteminin sağlamlaştırılmasına yardımcı olacaktır.