Gündem

Moğolistan’da Türk Tarihinin İzleri Araştırıldı

Erken Devir Türk Sanatı ve Türk Mitolojisi alanında uzman olan Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, Moğolistan’a düzenlediği inceleme gezisi sırasında önemli tarihi kalıntıları ve bölgeleri ziyaret etti. Bu seyahat sırasında, oldukça tanınmış ancak ulaşılması güç bir lokasyonda bulunan Şivet Ulaan Ata Tapınağı’nı da ziyaret ettiklerini belirten Prof. Dr. Çoruhlu, bu külliyenin açık havada oldukça tahrip olmuş ve korunmasız bir durumda olduğunu vurguladı. Türk Büyükelçiliği’ne gittiklerinde, bu tapınağın acıklı durumu hakkında bilgi verdiklerinde ise, bir koruma projesinin hayata geçirilmesi gerekliliğini dile getirdiklerini ifade etti.

Türk bilim insanları Moğolistan’da Göktürk ve Uygur kalıntılarını inceledi

HEYECANLA ZİYARET EDİLEN ORHUN VADİSİ

Prof. Dr. Çoruhlu, seyahatin ilk gününde Göktürk dönemine ait önemli kalıntılar barındıran Koşo Tsaydam bölgesini ziyaret ettiklerini dile getirerek, Kültigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk ata tapınaklarını inceleme fırsatı bulduklarını aktardı. Bu kalıntılar yeni yapılan Koşo Tsaydam Müzesi’ne taşındığı için özgün yerinde çok fazla eser kalmadığına dikkat çekti. Ancak, kum taşından yapılmış sunakların yerinde bırakılmasının ilginç olduğunu belirtti. Bu külliyelerin korunması için ayrı birer müze binası yapılması gerektiğini ve mevcut kalıntıların korunmasının önemini vurguladı. Ayrıca, Orhun Vadisi’nin seyahat sırasında en çok heyecanla ziyaret edilen yerlerden biri olduğunu açıkladı. Katılımcılar, Orhun çağlayanının bulunduğu alanı görmek için grup halinde yürüyerek oraya ulaştılar.

Türk bilim insanları Moğolistan’da Göktürk ve Uygur kalıntılarını inceledi

GEYİKLİ TAŞ ALANI ZİYARET EDİLDİ

Şivet Ulaan Ata Tapınağı’nın korunması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Çoruhlu, tapınağın açık havada çok fazla tahrip olduğunu ve yerinde bırakılan heykel kalıntılarının düzensiz bir şekilde yerden çıkarıldığını ifade etti. Ayrıca, bu inceleme gezisinde yüzlerce geyikli taş alanının ziyaret edildiğini ve bu taşların çoğunlukla ölen kişileri sembolize ettiğini belirtti. Geyik figürlerinin bulunduğu bu taşların, geniş alanlarda çok sayıda mezarın yanı başında yer aldığını aktardı.

Türk bilim insanları Moğolistan’da Göktürk ve Uygur kalıntılarını inceledi

DUHA TÜRKLERİ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu