Dünya Bankası, 2025 yılına ait “Küresel Ekonomik Beklentiler” Raporu’nu Ocak ayında yayımlamıştır. Bu raporda, küresel büyümenin, enflasyonun hedeflere yaklaşması ve parasal genişlemenin etkisiyle istikrara kavuştuğu vurgulanmıştır. Hem gelişmiş ülkeler hem de yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin bu bağlamda önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir.
Rapor, enflasyon ve faiz oranlarının kademeli olarak düşmesiyle birlikte, küresel ekonomik büyümenin 2025 ve 2026 yıllarında, geçen senedeki oran olan %2,7’yi koruyacağı öngörüsünde bulunmaktadır.
EN ZAYIF UZUN VADELİ BÜYÜME GÖRÜNÜMÜ
Küresel ekonominin sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek adına yetersiz büyüme oranlarına mahkum olacağı vurgulanmaktadır. Rapor, artan politik belirsizliklerin, olumsuz ticaret politikalarının, jeopolitik gerilimlerin, kalıcı enflasyon risklerinin ve iklimle ilgili doğal afetlerin, ekonomik gelişimi tehdit eden unsurlar arasında yer aldığını aktarmaktadır.
Küresel ekonomik büyümenin %60’ını karşılayan gelişmekte olan ekonomilerin, 21. yüzyılın ilk çeyreğini 2000 yılından bu yana en zayıf uzun vadeli büyüme görünümüyle tamamlayacağı tahmin edilmektedir. Gelir seviyelerinde gelişmiş ekonomilere yaklaşımın oldukça yavaş olduğu beklenmektedir.
Gelişmekte olan ekonomilerin büyümesinin, önümüzdeki iki yıl boyunca %4 civarında kalacağı öngörülmektedir. Bu durum, Kovid-19 salgını öncesindeki performansa göre zayıf bir durumdur ve yoksulluğun azaltılması yönünde gereken ilerlemeyi sağlamaktan uzak kalacağı ifade edilmiştir.
Dünya Bankası, ticareti koruma, borç kırılganlıklarını ele alma ve iklim değişikliği ile mücadele konularında küresel politika çabalarının artırılması gerektiğine dikkat çekmektedir.
ABD’NİN BÜYÜME TAHMİNLERİ ARTIRILDI
Ülkelerin büyüme tahminlerini de içeren raporda, ABD ekonomisinin büyüme tahmininin 2025 yılı için %1,8’den %2,3’e ve gelecek yıl için %1,8’den %2’ye çıkarıldığı belirtilmektedir. Ancak, ABD’nin ticaret ve maliye politikalarındaki potansiyel değişikliklerin belirsizliğinden de bahsedilmektedir.
ABD’nin tüm ticaret ortaklarına uyguladığı gümrük vergilerinin %10’luk bir artışının, misilleme yapılmadığı varsayıldığında, bu yıl küresel büyümeyi tahminlere göre %0,2 oranında azaltabileceği kaydedilmektedir. Misillemelerin hesaba katılması durumunda bu oranın daha fazla artması beklenmektedir.
Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme beklentisi ise bu yıl için %1,4’ten %1’e, gelecek yıl için ise %1,3’ten %1,2’ye düşürülmüştür. Çin ekonomisinin büyüme tahmini ise, 2025 yılı için %4,1’den %4,5’e yükseltilmiştir, gelecek yıla ilişkin tahmin ise %4 olarak sabit kalmaktadır.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE YÖNELİK BEKLENTİLER
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025 yılında %2,6 ve 2026 yılında ise %3,8 büyümesinin beklendiği ifade edilmiştir. Dünya Bankası, Haziran 2024’teki tahminlerinde Türkiye’nin, 2025 yılında %