Site icon Omedyam

Kök Hücre Tedavileri: Yenilikçi Umutlar Gaziantep’te!

Liv Hospital tarafından düzenlenen ‘Kök Hücre, Eksozom ve Somatik Hücre Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar’ sempozyumunun 2. edisyonu, Gaziantep’te gerçekleştirildi. Bu önemli etkinliğe, Liv Hospital Rejeneratif Tıp ve Kök Hücre Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz katıldı. Sempozyuma Gaziantep ve çevre illerden çok sayıda hekim katılım gösterdi. Etkinlikte, somatik hücre ve eksozom tedavilerindeki gelişmeler değerlendirildi. Prof. Dr. Karaöz, burada yaptığı konuşmada, kök hücre tabanlı hücresel tedavilerin Sağlık Bakanlığı onayı alınarak, uzman kişiler tarafından ve laboratuvar ortamında gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

‘Tıbbın Çözemediği Hastalıklarda Hücresel Tedaviler Gelişiyor’

Prof. Dr. Karaöz, tıbbın tedavi edemediği hastalıklarda, kök hücre tabanlı hücresel tedavi yöntemlerinin son yıllarda hız kazandığını belirtti. Bu gelişmelerin, öncelikle hekimler aracılığıyla duyurulması gerektiğini ifade eden Karaöz, “Son yıllarda, hastanemizde kurduğumuz merkezde ürettiğimiz hücresel ürünlerle birçok hastaya Sağlık Bakanlığı onayı alarak kök hücre tedavileri uygulamaktayız. Bu, bölgemizde düzenlediğimiz ikinci toplantı. Amacımız, bölgelerdeki hekimleri bilgilendirmek, öncelikle Gaziantep’te bu toplantıyı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Erdal Karaöz: Kök hücre tedavilerinde umut verici sonuçlar alıyoruz
Prof. Dr. Erdal Karaöz: Kök hücre tedavilerinde umut verici sonuçlar alıyoruz

‘Umut Verici Sonuçlar Alıyoruz’

Karaöz, kök hücre tedavileri konusunda 11 yıldır sürdürdükleri çalışmalardan elde ettikleri sonuçların umut verici olduğuna dikkat çekti. “Kök hücreler neden bu kadar önemlidir? Çünkü tıbbın bazı hastalıkları tedavi edemediğini biliyoruz. Özellikle nörodejeneratif hastalıklar bu kapsamda. Alzheimer, Parkinson, MS hastalığı, Otizm, Serebral Palsi gibi hastalıklar, tıbbın şu anki koşullarıyla tedavi edilemiyor. Bu hastalıkların ortak özelliği; ilgili organlardaki hücrelerin ölmesidir ve bu hücrelerin yerini alacak teknolojiler henüz mevcut değil. Son 30 yıldır bu ölmüş hücrelerin yerine nasıl yeni hücreler koyabiliriz sorusunun peşindeyiz. Biz de hastanemizde yaklaşık 11 yıldır birçok klinik faz çalışması gerçekleştirdik ve Sağlık Bakanlığı’ndan onay alarak uygulamalar yaptık” ifadelerini kullandı.

‘Etik Dışı Uygulamalara Dikkat’

Prof. Dr. Karaöz, kök hücre tedavileriyle ilgili etik dışı uygulamaların da olduğunu vurgulayarak, “Bu tür uygulamalar hem Türkiye’de hem de dünya genelinde görülüyor. Bu nedenle hekimlerimizi ve daha sonra halkı bilgilendirmemiz gerekiyor. Kök hücre tedavileri istismara açık bir alan ve bu durum, hastalara ve ailelerine maddi ve manevi kayıplara yol açabiliyor. Bu çalışmalar, Sağlık Bakanlığı onayı olan birimlerde, uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Ancak ne yazık ki, bunun dışında uygulamalar da görülüyor. Modern tıbbın geleceği kök hücre tabanlı hücresel tedaviler, nano teknoloji, doku organ mühendisliği ve gen tedavileri gibi dört ana başlık altında toplanabilir” dedi.

Exit mobile version