Dünya

Kelle Paça Çorbasına Avrupa’da Yasak Geldi!

Almanya’da Scrapie adı verilen bir hastalığın bulaşma riski nedeniyle Türkiye’den getirilen kelle paça çorbalarının satış ve tüketimi yasaklanmıştır. Bu yasak, Türkiye’den Almanya’ya kelle getiren kişiler için gümrükte ağır cezalara yol açmaktadır. Örneğin, bir kişi, yanındaki 6 kelle nedeniyle tam 39 bin frank para cezası ile karşılaşmıştır.

Türkiye’den yasadışı olarak getirilen keller, gümrük yetkilileri tarafından ele geçirilmekte ve imha edilmektedir. Benzer bir durum, İsviçre için de geçerlidir; burada da 6 adet kuzu kellesi getiren bir kasaba 39 bin frank ceza uygulanmıştır. Almanya, yasak uygulamalarına 1993 yılından beri devam etmektedir.

SAHTE ÇORBA 6 EURO

Almanya’da “kelle paça” adı altında satılan fakat Türkiye’deki versiyonu ile aynı lezzeti taşımayan çorbanın fiyatı ortalama 6 Euro‘dur. Almanya’daki kokoreç ve işkembe krizi kısa sürede aşılmış olsa da, kelle paça krizi henüz çözüme kavuşmamıştır. Bu durum, özellikle Türk toplumunu etkilemektedir.

Almanya’nın yanı sıra, Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya, Danimarka, Lüksemburg, Finlandiya, Portekiz ve İsveç gibi ülkelerde de kelle ve kelle paça çorbaları yasaklanmıştır. TSE (transmissible spongiforme Enzephalopathien) adı verilen ve 2001 yılında yürürlüğe giren yasal düzenlemeler doğrultusunda bu ürünlerin tüketimi yasaklanmıştır.

Scrapie hastalığı, koyun ve keçilerin sinir sistemini etkileyen dejeneratif bir hastalıktır. Bu bulaşıcı sinir sistemi hastalığı, ilk olarak 1732 yılında tanımlanmıştır. Ancak, Scrapie’nin insanlara bulaşıp bulaşmadığı konusunda net bir bilgi mevcut değildir. Bu durum, Avrupa’da hayvan ürünlerinin güvenliği ile ilgili endişeleri artırmış ve yasakların getirilmesine neden olmuştur.

Bütün bu yasaklar, özellikle Türk mutfağı için önemli bir gelenek olan kelle paça çorbasını tehdit ederken, Türk toplumu içinde de bu çorbanın yapımına ve tüketimine dair özlem ve tartışmaları gündeme getirmiştir. Tüketiciler, uluslararası gıda güvenliği normları ve yerel gelenekler arasında nasıl bir denge kuracaklarını sorgulamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu