Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından hazırlanan, kayyım atamalarına konu bir araştırma önergesinin gündemin önüne çekilerek bugün görüşülmesi talebi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, beş siyasi partinin kayyımlara karşı hukuki bir düzenleme yapılması gerektiği konusunda fikir birliğine vardıklarını belirtti.
CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, önerinin gerekçesini açıklarken, “Hükümet, kayyım atamalarından sonra çeşitli suçlamalar yönelterek Beşiktaş Belediye Başkanımız Rıza Akpolat‘ı hukuksuz uygulamalara maruz bırakmış ve itibarsızlaştırma girişiminde bulunmuştur. Belediye başkanımızın ikameti bellidir; çağrıldığında hemen gidebilecekken, akşam karanlığında evine baskın düzenlenerek bu şekilde hukuksuzca bir işleme sokulması kabul edilemez.” dedi. Mullaoğlu, hükûmetin daha önce 46 insanı öldürüp 236 kişiyi yaralayan militanlara karşı nasıl bir gelecek sunacağına dikkat çekerek, Akpolat’a yapılan haksızlıkların meşru olmadığını vurguladı.
Mullaoğlu, hukukun üstünlüğünün demokrasinin temel ilkesi olduğunu ifade ederek, “Biz, belediye başkanının suç işleme özgürlüğü olduğunu savunmuyoruz. Sorun, ortada bir suç iddiası varsa bu suçun gerçek olup olmadığını kimin tespit edeceğidir. Burada hükümetin tek başına karar vermesi, hukuksuzluk yaratmaktadır.” şeklinde konuştu. Ayrıca, mahkemeler kurulmadan, belediye başkanına terörist muamelesi yapılmasını kabul etmediklerini belirtti.
‘Bu ayıplardan artık Türkiye’yi kurtaralım’
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, “Bugün idarede ve yargıda çifte standart var. Kayyum atamalarına karşıyız ama kayyum atanan yerlerdeki yolsuzluklar ve hukuksuzluklar da kabul edilemez. Tarafsız bir yargının bu durumu belirlemesi gerekmektedir. Beş parti, kayyum atamalarının hukuki olmadığını savunuyor. Bu hukuksuzluktan kurtulmak için kanun teklifi sunmalıyız. Bu ayıplardan Türkiye’yi kurtarma çabası içinde olmalıyız.” ifadelerine yer verdi.
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, kayyum uygulamalarına karşı olduğunu vurgularken, “Hangi kuruma atanmamış olursa olsun kayyuma karşıyız. Eğer terör örgütüne yardım ettiği kanıtlanmışsa, gereken yargılamalar yapılmalı, suçlu bulunursa en ağır ceza verilmeli. Yolsuzluk yaptığı tespit edilen kim olursa olsun, yargılanmalıdır.” dedi. Taşçı, bu süreçlerin hukuka uygun bir şekilde ilerlemesi gerektiğinin altını çizerek, belediye meclisinin kendi içinden bir başkan seçerek işleyen bir yönetim sağlanması gerektiğini vurguladı.
‘Sizin suçlarınız sınırları bile aşıyor’
Demokratik Parti (DEM) Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, “Kayyum rejimi, gasp ve işgal üzerine kurulmuş bir yönetim tekniği haline getirilmeye çalışılıyor. Akdeniz Belediye eş başkanlarımız asılsız iddialarla tutuklandı ve belediyelerimize el konuldu.” dedi. Parlak, suç arayanların kendi çevresine bakmalarını önererek, “Sizin suçlarınız, sınırların çok ötesine geçmiştir.” diyerek tepki gösterdi.
Kaynak: ANKA