Dünya

Merkel’in Kitabında Erdoğan ile Vize Pazarlığı!

Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel, 16 yıl boyunca ülkeyi yönettikten sonra kaleme aldığı ‘Özgürlük’ (Freiheit) adlı kitabında önemli siyasi görüşmelerini ve anılarını paylaşıyor. Kitabında, 25 Eylül 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile New York’ta bir araya geldiklerini ve ardından 18 Ekim 2018’de İstanbul’daki görüşmelerini anlattığını ifade ediyor. 736 sayfalık eserinin 528’inci sayfasından itibaren Türkiye ile yapılan göçmen-vize serbestisi pazarlıklarına geniş bir yer ayırıyor.

Merkel’in kitabı ilk gün 35 binden fazla satıldı. 42 euro’luk kitabın ilk gün cirosu ise 1.5 milyon euro’yu aştı. Merkel, okuyucularına Türk kahvesinin hazırlanışını da anlattı. “Akademide Türk kahvesi söylerdik. Biraz su kaynat, bir kaşık dolusu kahveyi bardağa koy, üzerine kaynar suyu dök,” dedi.

MASADA ‘VİZE’ ŞARTI VARDI

Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile göçmen sorununa ilişkin işbirliğinin karşılığının Avrupa’ya vize serbestisi olması gerektiğini belirtti. “Ege, Yunanistan, Balkan rotaları ve Avusturya üzerinden Kuzey Avrupa’ya gelen sığınmacı hareketini kontrol altına almak için elimden geleni yapmalıydım. Haritaya baktığımda bunu yapmanın tek yolunun Türkiye üzerinden olduğunu gördüm,” diye yazdı.

Sözcü Avrupa Temsilcisi Ali Gülen, kitabı okuyup eleştirisini kaleme aldı.

SURİYELİLERE EV VE OKUL

Kitabında “Türkiye olmasaydı, ölümüne yola çıkan insan sayısını azaltmayı başaramazdık,” diyen Merkel, Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu ile yürütülen görüşmelerde Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye 3 milyar euro vereceğini ve bununla Suriyelilere Türkiye’de eğitim ve barınma imkanı sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin kaçak Suriyelilere çalışma izni de vereceğini duyurdu.

Merkel’in kitabında Erdoğan ile İstanbul’da altın varaklı koltuklarda çekilen fotoğrafları da yer alıyor.

DAVUTOĞLU İLE BULUŞMA

Merkel, Kasım 2015’te sürmekte olan göçmen krizinin azaltılmasında Türkiye ile yapılan anlaşmanın olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. O dönemde günde 7 bin kaçak göçmen geçişi yaşanırken, bu sayının 3 bine düştüğünü söyledi. 22 Ocak 2016’da AB-Türkiye arasında yeni bir eylem planının gündeme alındığını ve 7 Mart 2016’da Brüksel’de Türkiye’nin AB temsilciliğinde gerçekleştirdikleri toplantıda Türkiye’nin iade edeceği her istenmeyen göçmenin karşılığında, bir göçmen almayı önerdiğini açıkladı.

‘TEKLİFİ KABUL ETTİK’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu