Japonya’da pirinç, temel bir gıda maddesi olarak tüketilmektedir ve ülkede bir gıda krizi ortaya çıkmıştır. Geçen ay meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki deprem ve Shanshan Tayfunu’nun etkisiyle oluşan stok eğilimi, turistlerin artan tüketimi ve üretimin hava koşullarından kaynaklanan olumsuz etkiler nedeniyle pirinç bulmak zorlaşmıştır. Birçok markette pirinç rafları boş kalmış ve “Arz eksikliği nedeniyle pirinç satışı yapılamamaktadır” uyarıları asılmıştır. Bazı marketler ise müşteri başına satış sınırlaması getirmiştir.
Tokyo’nun Ueno bölgesinde bulunan bir Türk restoranında çalışan Yakup Baran, pirinç kıtlığının gıda işletmelerini olumsuz etkilediğini belirtmiştir. Stokta bulunan pirinci paylaşmanın zor olduğunu söyleyen Baran, müşterilere yetecek kadar pirinç bulamadıklarını ifade etmiştir. Pirincin Japonya’da en çok tüketilen gıda maddelerinden biri olduğunu dile getiren Yuka Ozawa da pirinç bulmanın zorlaştığını söylemiş ve sorunun çözülmesini umduğunu belirtmiştir.
Japonlar için pirincin çok önemli bir tarım ürünü olduğunu ifade eden Ryu Wakayama, süpermarketlerde de pirinç bulamadığını belirtmiştir. Bu durumun insanların hayatını olumsuz etkilediğini vurgulayan Wakayama, “Japonlar için pirinçsiz hayat çok zor” demiştir. Pirinç arzındaki sorunların deprem ve tayfun gibi doğal afetler sonrasında oluşan stok yapma eğiliminden kaynaklandığını belirten Yusaku Maeda ise, konuya değinmiştir.
Özel sektördeki pirinç stokunun Haziran ayında 1,56 milyon tona düşerek 1999’dan bu yana en düşük seviyeye gerilediğini belirten bilgilere göre, pirinç talebi ise artmıştır. Yabancı ziyaretçilerin tüketiminin artması ve iklim koşulları nedeniyle arzın azalması gibi nedenlerle pirinç talebinde artış meydana gelmiştir. Bu durum, yaşanan doğal afetlerin stok yapma eğilimini artırdığı şeklinde yorumlanmıştır.