İstanbul’da Dolar Panik Mi?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun son açıkladığı il bazındaki bankacılık rakamlarına göre, ülke genelinde döviz mevduatı son bir yılda yüzde 1.6 azaldı.
Habertürk’ten Rahmi Ak’ın aktardığı bilgilere göre, döviz mevduatı en çok azalan İl yüzde 25 ile Iğdır, yüzde 23,5 ile Ankara, yüzde 22,4 ile Kırşehir olurken Şırnak, Osmaniye ve Manisa’da vatandaşlar doları tercih etmeye devam etti.
Yüksek TL mevduat faizine rağmen Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya ve Kahramanmaraş gibi illerde de TL mevduat artışı yüzde 30 civarında kaldı.
Dövizden kaçan ilk 10 il arasında İzmir, Bartın, Kırklareli, Karabük, Yalova ve Amasya da bulunuyor.
Megakent İstanbul da dövizden umudunu kesip TL yatırımı yapan iller arasında yerini aldı. İstanbul’da Türk Lirası mevduatı 2 trilyon 757 milyar liradan yüzde 59 artarak 4 trilyon 377 milyar liraya yükseldi. Türk Lirası mevduattaki artışın yüzde 48’i İstanbul’dan kaynaklandı.
İstanbul’un döviz mevduatı ise yüzde 14 azalarak 88,3 milyar dolardan 75,6 milyar dolara düştü, yani tam 12,7 milyar dolarlık bir azalma yaşandı.