Gündem

Palandöken’de Çığ Faciası: 1 Sporcu Hayatını Kaybetti

Erzurum ilinin ünlü Palandöken Dağı’nda, Judo Milli Takımı’nın yüksek irtifa kampı sırasında, takım üyelerinin tırmandığı sırada bir çığ olayı gerçekleşti. Bu durum, hem sporcular hem de bölgedeki diğer kayakseverler için büyük bir tehlike oluşturdu.

Çığ olayının hemen ardından, duruma müdahale etmek üzere AFAD, UMKE, jandarma ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Kurtarma çalışmalarının yanı sıra, bölgedeki ikinci bir çığ riskine karşı güvenlik tedbirleri de alındı ve bölgeye ulaşmaya çalışan ekipler, dikkatli bir şekilde hareket ettiler.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Selahattin Karslı, yaptığı açıklamada, çığın kayak pistlerinin olmadığı bir alanda meydana geldiğini belirtti. Karslı, “Çığ altında insanların olduğu söylendi. Bölgede JAK ekiplerimiz var. Biz de yetiştik. Sporcular izinsiz olarak antrenmana çıkmış. Çok dik olan mevkide çığa kapılmışlar. 4 kişi kendi imkanları ve jandarma tarafından indirildi, sağ çıkarıldı. 1 kardeşimiz şu anda 2 metre çığ altından çıkarıldı. Muhtemelen boynunda ve belli bölgelerinde kırıklar var” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.

1 SPORCU HAYATINI KAYBETTİ

Çığ olayında kayakseverler ve müşteri konakladığı tesislerden güvenli bölgelere yönlendirilirken, kar yığını altında kalanların kurtarılmak için çalışmalara devam edildi. Ancak üzücü bir haber geldi; çığ altında kalan bir vatandaşın hayatını kaybettiği öğrenildi. Bu durum, bölgedeki acil durum ekiplerini ve yerel halkı derinden sarstı.

VALİ ÇİFTÇİ AÇIKLAMA YAPTI

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, olayla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Sabah 10 sularında 15 kişilik bir sporcu ekibi doğa yürüyüşüne çıkıyor ama çığ altında kalıyorlar. Emre Yazgan 16 yaşında tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İlk çıktığında nefes alıyormuş ama tüm müdahalelere rağmen kurtarılmamış. 3 yaralımız var, kendi imkanları ile çıkmışlar.” Bu olay, tüm bölgede büyük bir üzüntü ile karşılandı ve kazanın nasıl meydana geldiği hakkında detaylı araştırmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

Bu üzücü olay, kış turizminin yoğun olduğu Palandöken dışında, kayak ve dağcılık gibi doğa sporlarıyla ilgilenen tüm bireyler için güvenliği öneminin bir kez daha anlaşılmasına sebep oldu. Çığ gibi doğal afetlere karşı acil durum planlarının gözden geçirilmesi, eğitimlerin artırılması ve önlemlerin geliştirilmesi gerekliliği gündeme geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu