İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi Ağustos Verileri açıklandı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından ağustos ayına ait İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksi verileri geçtiğimiz aylarda duyurulmuştu. Verilere göre, 242 üründen 89’unun perakende fiyatı yükselirken, 29 ürünün fiyatında düşüş yaşandı ve 124 ürünün fiyatı sabit kaldı. Ağustos ayında ulaştırma grubunda yer alan köprü geçiş ücretleri yüzde 37,50 oranıyla fiyatı en çok artan ürün olarak öne çıktı.
Şişe suyu fiyatı ise ağustos ayında yüzde 8,13 oranında artış gösterdi. Diğer fiyatı yükselen ürünler arasında konut harcamaları grubundan yüzde 29,57 artışla doğalgaz, gıda harcamaları grubundan yaş kuru sebze ve meyvelerden yüzde 23,74 artışla kıvırcık salata, kültür, eğitim ve eğlence grubundan ise yüzde 20,77 artışla maç giriş ücretleri dikkat çekti. Ayrıca gıda harcamaları alt grubunda balın yüzde 10,88 oranında ve çayın yüzde 10,69 oranında fiyatlarında artış yaşandı.
Ağustos ayında en çok ucuzlayan ürün ise gıda harcamaları grubundan taze fasulye oldu ve fiyatı yüzde 45,66 oranında düştü. Diğer fiyatında gerileme görülen ürünler arasında gıda grubundaki yaş kuru sebze ve meyvelerden yüzde 36,69 düşüşle sivri biber, yüzde 29,66 ile erik, yüzde 29,59 ile karpuz, yüzde 25,28 ile kavun, yüzde 23,39 ile şeftali, yüzde 19,31 ile armut, yüzde 14,22 ile yaş üzüm ve yüzde 10,31 ile kabak da dikkat çekti.