Dünya

İngilizler Diş İçin Uçak Bileti Arıyor!

İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) içerisinde yaşanan ciddi kriz, birçok vatandaşın diş randevusu almakta zorluk çekmesine neden oldu. Bu durum karşısında, halk kendi imkanlarıyla diş tedavisi yapmaya yöneldi. Yapılan bir araştırmaya göre her dört kişiden biri, dişine müdahale etmeyi tercih ediyor. Bu müdahale yöntemleri arasında penseyle diş çekmek, diş üretmek veya ucuz uçak bileti bulup yurt dışında tedavi olmak gibi çareler bulunmakta.

1.091 kişiyle gerçekleştirilen bir ankette, son iki yıl içerisinde halkın yüzde 48’inin diş hekiminden randevu alabildiği ortaya çıktı. Randevu alamayan bireylerin yüzde 18’i böyle bir hizmete erişim sağlayamazken, yüzde 36’sı ise hiç diş hekimine başvurmadığını bildirdi. Randevu alamayanların yüzde 26’sı diş tedavisini kendi başlarına uygularken, yüzde 19’u yurt dışına çıkarak tedavi olmayı tercih etti. Bu tercihler arasında popüler ülkeler olarak Ukrayna ve Türkiye öne çıkıyor.

RANDEVU BULAMAYAN DİŞİNİ KENDİ ÇEKİYOR

Birleşik Krallık’ta yaşayan Danielle Watts, uzun yıllardır süregelen diş eti sorunları nedeniyle kendi dişlerinden 11’ini çekmek zorunda kaldığını aktarıyor. Bazı dişlerini kendi parmaklarıyla çekmesi, bizzat yaşadığı sürecin zorluğunu gözler önüne seriyor. Benzer bir deneyim yaşayan Chris Langston ise, arka dişlerinden bir kısmını kendisinin çektiğini belirtiyor. Ancak her iki birey de bu durumu kesinlikle tavsiye etmediklerini, yaşadıkları sürecin korkunç olduğunu vurguluyor.

TÜRKİYE YA DA UKRAYNA’YA GİDİYORLAR

NHS’ye erişim sağlayamayan hastaların çoğu, tedavi için savaş sonrası Ukrayna’ya yöneliyor. Ayrıca, düşük maliyetli sağlık hizmetleri sunması nedeniyle Türkiye de sıklıkla tercih edilen bir ülke konumunda. Diş tedavisinde karşılaşılan zorluklar, birçok insanı bu alternatif rotalara yönlendirmekte.

YA PENSE YA DA UÇAK BİLETİ ARIYOR

İngiliz Diş Hekimleri Birliği Başkanı Eddie Crouch, NHS sistemindeki bu durumu eleştirerek, “İnsanlar, diş tedavisi almak için ya pense ya da ucuz uçak bileti aramak zorunda kalıyor çünkü NHS diş hekimliği fiilen ortadan kalktı” ifadesini kullandı. Crouch, hükümeti bu meseleye acilen müdahale etmeye çağırdı. Durumun ciddiyetini kabul eden Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı ise, 700.000 ek acil diş randevusu sunduklarını ve çocuklar için gözetimli diş fırçalama programları başlattıklarını bildirdi. Ancak, yetkililer hâlâ yapılması gereken çok şey olduğunu belirterek, sistemin kapsamlı bir şekilde yeniden düzenleneceğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu