Ekonomi

Ekonomi Gündemi: Enflasyon ve Faiz Tartışmaları

Türkiye’nin ekonomi gündemi, beklenen faiz ve asgari ücret kararları ile birlikte, aralık ayı enflasyon verilerine odaklanmış durumda. Bu gelişmelerin etkisi, yerel seçimler sonrasında uygulamaya konulan yeni ekonomi politikalarının başarısını tartışmaya açıyor. Türkiye’nin tek haneli enflasyona ulaşmadan mevcut sorunlarının çözülemeyeceğine inanan iş dünyası, devletin bu süreçte tasarruf yaparak yükü paylaşmasının gerekliliğini vurguluyor. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, yaptığı açıklamalarda, “Toplumun her kesimi bu yükü sırtlanıyor, kamunun da önemli ölçüde tasarrufa gitmesi çok mühim. Çalışanlar fedakarlık yapıyor, iş dünyası da fedakarlık yapıyor ama aynı fedakarlığı kamudan da görmek istiyor toplum,” dedi.

Dezenflasyon sürecinin uzadıkça maliyetlerin ve toplumsal gerginliğin arttığını belirten Turan, erken bir faiz indirim kararının bu süreci riske atabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, iş dünyasının ekonomi politikalarına ilişkin beklentilerini SÖZCÜ’den Sayime Başçı’ya aktardı.

Yerel seçimler sonrası devreye alınan yeni ekonomi politikaları ile enflasyonla mücadelenin kapsamını ve sonuçlarını başarılı buluyor musunuz?

Enflasyonla mücadele programını olumlu bulduğunu belirten Turan, mücadelede elde edilecek sonuçların zaman alacağını ve bu süreçte sabrın önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, dezenflasyon mücadelesinin sadece para politikası ile değil, maliye ve gelirler politikasıyla desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Sürecin kalıcı olabilmesi için yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Turan, Merkez Bankası (TCMB) projeksiyonları ile Orta Vadeli Program (OVP) arasında bir örtüşmenin sağlanmasının kritik olduğunu söyledi.

KAMU DA TASARRUF YAPMALI

Enflasyonla mücadeleye tüm cepheler etkin katılım gösteriyor mu?

Maliye politikalarının para politikasına destek vermesi gerektiğini ifade eden Turan, kamu ve özel sektörün tasarruflarının artması gerektiğine dikkat çekti. “Toplumun her kesimi bu yükü sırtlanırken, kamunun da tasarruf yapması çok mühim,” diyen Turan, kamuoyunda kamunun tasarruf ettiğine dair net bir kanaat oluşmasının enflasyonla mücadelenin iletişimini kolaylaştıracağını belirtti.

2001’DE HIZLI TOPARLANMIŞTIK

2001 krizi dönemindeki program ile bugünü karşılaştırdığınızda başarı açısından nasıl bir tablo görüyorsunuz?

2001 krizinde hızlı bir toparlanma yaşandığını belirten Turan, günümüzde ise “V” şekilli hızlı toparlanmadan ziyade “L” ve “U” şeklinde süreçlerin tartışıldığını ifade etti. Önceki yıllarda uygulanan politikalardaki hataların bedelini bugün ödediklerini belirten Turan, mevcut krize hızlı çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

ERKEN İNDİRİM TÜM SÜRECİ RİSKE ATAR

Kur ve faiz alanlarında atılan adımlara rağmen en

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu