Almanya İmalat Sektörü: Durgunluk Derinleşiyor!

S&P Global tarafından hazırlanan Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) Aralık 2024 imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri açıklandı. Bu veriler, Almanya’nın imalat sektöründeki durumu gözler önüne seriyor. Kasım ayında 43 puan olan imalat sanayi PMI, Aralık ayında 42,5 puana inerek son üç ayın en düşük seviyesine gerilemiştir. Bu düşüş, ülkedeki imalat sanayi faaliyetlerinin büyümeyi ifade eden 50 puan seviyesinin oldukça altında olduğunu gösteriyor.
Almanya’da şirketlerin istihdam ve stokları geçen yıl gerilerken, üretim ve yeni siparişlerdeki hızlı düşüş dikkat çekmektedir. S&P Global ve HCOB ortak açıklamalarında, “Almanya’nın imalat sektörü 2024’ü hayal kırıklığıyla kapatarak hem üretimde hem de yeni siparişlerde keskin ve hızlı düşüşler kaydetti.” ifadesini kullanmışlardır. Özellikle, Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, imalat sektöründeki mevcut durumun “hala oldukça vahim” olduğunu belirtmiş ve üretimin hızla düşmesi ile yeni siparişlerin azalmaya devam etmesinin sektörün durgunluktan çıkamayacağını açıkça ortaya koyduğunu ifade etmiştir.
De la Rubia, geçen yıl boyunca şirketlerin her ay personel azalttığını ve birikmiş siparişlerin genel olarak düştüğünü aktarmaktadır. Ancak, “İmalat sektöründe iki buçuk yıldır devam eden durgunluk, 2025’in ikinci yarısında sona erebilir.” diyerek, Almanya’nın yeni bir hükümete sahip olmasının durumu değiştirebileceğini vurgulamıştır.
ALMAN EKONOMİSİ İVME KAZANMIYOR
Almanya’nın imalat sektörü, ülke ekonomisinin beşte birinden fazlasını temsil etmektedir. İhracata bağımlı olan bu sektör, küresel ekonomide yaşanan yavaşlama, artan Çin rekabeti ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında yükselen enerji fiyatlarından olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca, PMI verisinde 50 puanın altında kalmak, daralmayı gösterirken, ekonominin 2023’te alışılmışın dışında yüksek düzeyde enflasyon, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları gibi sebeplerle %0,3 daralması dikkat çekicidir.
Bu durum, Almanya’yı G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke haline getirmiştir. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ise, ticarette korumacılıktan kaynaklanan tehditler, jeopolitik çatışmalar ve yapısal değişim gibi nedenlerle ekonominin 2024’te de %0,2 küçülmesini beklemektedir. Ekonomistlerin 2025 yılı için öngörüleri de düşük büyüme oranları yönündedir.
Ayrıca, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, kazandığı takdirde dış ticaret açığını azaltmak ve yerli üretimi desteklemek amacıyla gümrük vergilerini önemli ölçüde artacağına dair açıklamalar yapmıştır. Analistler, Trump’un Avrupa Birliği ithalatına yönelik gümrük vergileri uygulamasının, ihracata dayalı Alman ekonomisi için olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Zira, ABD, Alman malının en büyük alıcısı konumunda ve Almanya, ihracatının yaklaşık %10’unu ABD’ye yapmaktadır.