Vergi yükümlülüklerinden sıyrılan büyük mükelleflerin listesi açıklandı, ancak iktidara yakın patronların vergi borçlarındaki silinmeler büyük bir gizem olarak varlığını sürdürüyor. Özellikle kamu ihaleleri ile sıkça gündeme gelen Cengiz, Kolin, Makyol, Kalyon ve Limak gibi ‘hatırlı’ şirketlerin silinen vergi borçları toplamda milyarları bulduğu ifade ediliyor. Ayrıca, bu şirketler için vergi, resim ve harç indirimleri hakkında dikkat çekici rakamlar ortaya kondu. Cengiz İnşaat’a 30, Kolin İnşaat’a 36, Makyol İnşaat’a 24, Kalyon İnşaat’a 19 ve Limak İnşaat’a da 19 kez vergi indirim ve istisnası getirildiği belirtiliyor. Bununla birlikte, Vergi Uzlaşma Komisyonu’nun 2013-2023 yılları arasında toplam 2 milyar 587 milyon 72 bin liralık vergi ve 4 milyar 919 milyon 306 bin liralık ceza borcunu silindiği kaydedildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu ise bu durumla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “5’li çeteden 1 lira bile vergi ödemeyenler, tek kalemde milyarlık vergi borçları silinenler nerede? İndirim ve istisnalarla vergi dışı kalanlar nerede? Gerçek vergi yüzsüzleri, iktidarın borçlarını bir kalemde sildikleridir. Onları da açıklayın.”
SIR GİBİ SAKLANIYOR
Vergi ve ceza borcu 5 milyon lirayı aşan kişilerin isimleri belirli bir şekilde açıklandı. Ancak ‘vergi yüzsüzleri’ olarak adlandırılan bu borçluların çoğunun faaliyete son vermiş mükelleflerden oluştuğu görülüyor. Bunun yanı sıra, uzlaştırma yoluyla vergi borçları silinenler de var. Vergi inceleme elemanları, çeşitli şirketlerin vergilerini eksik ödediğini veya hiç ödemediğini saptayıp rapor yazıyor. Bu raporun ardından şirketlerin bir kısmı, Maliye’nin belirlediği borcunu ödemekteyken, diğerleri ise siyasilerden destek alabileceklerini düşünerek borca itiraz ediyor. Devasa boyutlardaki bu borçlar, merkezi uzlaşma komisyonlarına yönlendiriliyor. Komisyonlar bazı mükelleflerin borçlarını onaylayıp, bazılarınınki ise farklı gerekçelerle siliniyor. Ancak kimlerin vergi borcunun silindiği ve bu kararlara nasıl ulaşıldığı konusunda kamuoyuna herhangi bir bilgi verilmediği için bu durum gizemini koruyor.
İtiraz etti, borcu silindi
Vergi borçları silinen şirketler arasında Cengiz Holding’in ön planda yer aldığı gözlemleniyor. Cengiz İnşaat’a ait 2005-2009 yılları arasındaki hesapları inceleyen vergi denetmenleri, 424.4 milyon lira tutarında bir vergi borcunun ödenmediğini tespit etti. Ancak Cengiz İnşaat, bu borca itiraz ederek komisyona başvurdu. Yapılan inceleme sonucunda, komisyon vergi denetmenlerinin hata yaptığını belirterek, söz konusu borcu silmeye karar verdi. Silinen verginin hesaplandığı dönemde dolar kuru 1 lira 40 kuruş olarak bildirilirken, silinen toplam borcun yarattığı rakam 303.1 milyon dolar oluyordu. Hesaplandığında, bugünkü döviz kuru ile bu borç tutarının 11 milyar liranın üzerine çıktığı ifade ediliyor.