Site icon Omedyam

Hollanda, Scottish Kedilere Sahiplendirme Yasağı Getirdi

Hollanda, 1 Ocak tarihinden itibaren Scottish cinsi kedilerin sahiplenilmesini yasaklayan yeni bir düzenleme kabul etti. Bu karar, özellikle son yıllarda artan Scottish Fold cinsi kedilere yönelik talebi dikkate alarak alındı. Zira, halihazırda bu tür kedilerin sahiplenilmesi için başta ünlü şarkıcılar ve oyuncular olmak üzere sosyal medyada yapılan paylaşımlar, onları daha da popüler hale getirmişti.

Bu durum, özellikle Belçika’da benzer bir yasak uygulamasının başlatılmasıyla dikkat çekmişti. Belçika, yıllar içerisinde bu cins kedilerin sahiplenilmesine getirilen yasaklarla, genetiği değiştirilmiş türlerin artan talebini ve yasadışı üretimi kontrol altına alma çabalarını sürdürmüştür. Cinsleri özendirici sosyal medya etkisi ve artan talep, Avrupa’nın birçok ülkesinde Scottish Fold cinsi kedilerin sahiplendirilmesine yönelik yasakların getirilmesine neden olmaktadır.

GENETİK HASTALIKLAR NEDENİYLE ACI ÇEKİYORLAR

Scottish Fold ve diğer genetiği değiştirilmiş kedi ve köpek türlerinin, doğaları gereği oldukça zor ve acı verici bir yaşam sürdüklerine dair pek çok araştırma yapılmıştır. Bu hayvanlar, normal kedi ve köpek cinslerine kıyasla çok daha fazla eklem ve kıkırdak sorunu ile karşılaşmaktadır. Örneğin, Scottish Fold kedilerinin kulak, bacak ve kuyruklarında meydana gelen kıkırdak büyümeleri, onlara aşırı derecede ağrı vermektedir.

Bunun yanı sıra, genetiği değiştirilmiş bazı türler cilt sorunları ve soğuk hava koşullarına karşı aşırı hassasiyet yaşayabilmektedir. Tüy yapıları nedeni ile bazıları daha az tüylü olurken, bazıları ise fazla tüylü olabilmekte ve bu durum cilt sağlığını olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla, uzmanlar bu özel türlerin sahiplenilmesi ve üretimi konusunda ciddi uyarılarda bulunmaktadır.

Hollanda örneğinde olduğu gibi, Avrupa genelinde bu tür yasakların getirilmesi, hayvanların daha az acı çekmesi ve genetik hastalıkların yayılmasının önlenebilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeplerden ötürü, özellikle Scottish Fold cinsinin yetiştirilmesine yönelik yasakların, sadece bir ülkeye özgü değil, birçok Avrupa ülkesinde uygulanmasını beklemek mümkündür. Hayvanların sağlığı için alınan bu önlemlerin, toplumda farkındalık yaratması ve insanları sorumlu hayvan sahipliği konusunda bilinçlendirmesi oldukça önemli bir rol oynamaktadır.

Exit mobile version