Esnaf Emekliliği İçin Acil Çözüm Talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilik bekleyen esnaf ve sanatkarların prim gün sayısının doldurulmasının ardından sadece sağlık primi ödemeleri gerektiğini vurguladı. Palandöken, “Sosyal Güvenlik Kurumundaki (SGK) norm birliği halen uygulanmıyor. Artık yılın sonu geldi. Esnafın beklentisi, 7 bin 200 iş gününü dolduranların emekli edilip aylığa bağlanması yönünde,” ifadelerini kullandı.
Palandöken, esnaf ve sanatkarların emeklilikleri ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Emeklilik için gerekli olan yaş kriterini bekleyen esnaf ve sanatkarların, prim gün sayısını doldursalar bile zorunlu sosyal güvenlik primleriyle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. “SGK’deki norm birliği halen uygulanmıyor. Artık yılın sonu geldi. Esnafın beklentisi, 7 bin 200 iş gününü dolduranların emekli edilip aylığa bağlanması yönünde,” dedi. Palandöken ayrıca, mevcut uygulamanın değiştirilerek en azından sosyal güvenlik priminin kaldırılması ve yalnızca sağlık priminin ödenmesi gerektiğini ifade etti.
‘HAKLI TALEP YERİNE GETİRİLMELİ’
Palandöken, kamuoyuna yaptığı açıklamada, Bağ-Kur’lu esnaf ve sanatkarların emekli ve sağlık primlerinin ayrılması gerektiğine de dikkat çekti. “Esnafın bu mağduriyetinin giderilmesi için hem zaman daralıyor hem de bu uygulama insanları rahatsız ediyor,” şeklinde konuştu. Bağ-Kur’lu esnaf ve sanatkarların, “Ben 7 bin 200 prim gününü doldurdum. Bundan sonra neden prim ödeyeyim? Emekliliği hak ettim,” diye düşündüğünü belirten Palandöken, esnafın kendilerine ait hakların verilmesi için taleplerini dile getirdiklerini, ancak 2024 yılının da sonuna gelindiğini vurguladı.
Palandöken, sosyal güvenlik sisteminde eşitliğin sağlanmasını ve esnafın sıkıntılarının ortadan kaldırılmasını Talep etti. Ayrıca, “Bu konuda mutlaka beklentilerin karşılanması ve insanların haklı taleplerinin yerine getirilmesi önemlidir,” dedi. En uzun süre çalışan, en düşük maaşı alan esnafın haksızlıkla karşı karşıya kalmaması için kurumlar arası farklılıkların giderilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, esnaf, zanaatkar, çiftçi, Bağ-Kur’lu ve hizmet üreten tüm kesimlerin 7 bin 200 prim gününe tabi olması gerektiğini vurguladı.