Amerika Birleşik Devletleri’nde seçim günü geldi çattı. Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump ile Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris, seçmenlerle kilit eyalet olan Pennsylvania’da son vaatlerini paylaşırken, analistler ve uzmanlar, seçimlerin muhtemel sonuçları üzerine değerlendirmeler yapmaya başladı. Bu seçim kesinlikle sıradan bir seçim değil; hem dünya genelinde hem de özellikle Türkiye için önemli sonuçlar doğurması bekleniyor. Orta Doğu’daki savaşlar ve ekonomik bunalımlarla çalkalanan bu karmaşık dönemde, seçimlerin Türkiye üzerindeki etkileri de büyük bir merak konusu haline geldi.
Uzmanlar, Trump’ın zaferinin Türkiye için daha olumsuz sonuçları olabileceği görüşünde birleşiyor. Diğer yandan, Harris’in 47. ABD Başkanı olarak göreve gelmesi durumunda Türkiye’yi nasıl bir geleceğin beklediği ise yine merak edilen bir başka nokta.
UZMANLAR SÖZCÜYE KONUŞTU
Sözcü yazarı İpek Özbey, Sözcü Gazetesi için yaptığı özel bir yazıda, ABD ve Orta Doğu konularında uzman isimlerle görüşmeler gerçekleştirdi. Uzmanların Özbey’e verdiği cevaplar, Harris zaferinin Türkiye üzerindeki muhtemel etkilerini ortaya koymaya çalışıyor. Harvard Üniversitesi Weatherhead Uluslararası İlişkiler Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olan Profesör Evren Balta, Başkan Joe Biden dönemi altında mevcut Türkiye politikalarının devam etme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Balta, Washington’un Türkiye’yi stratejik bir müttefik olarak değerlendirmesi gerektiğini, ancak bunun tam anlamıyla bir müttefiklik ilişkisi oluşturmadığı yönünde ‘idare edici’ bir yaklaşım izleyeceğini belirtiyor.
Balta bu durumu, Türkiye’nin ‘sınırlı bir müttefik’ olarak görülmesi üzerinden değerlendiriyor. Böyle bir yaklaşım, ABD’nin Türkiye’nin yerini alabilecek alternatif bölgesel aktörler bulabileceği anlamına geliyor. Uzman isim, “Çıkarların örtüşme noktalarında işbirliği gelişirken, farklı olduğu alanlarda ABD’nin Türkiye’ye karşı mesafeli bir tutum sergileyebileceğini” söylüyor.
Ayrıca, Erdoğan ile Harris arasındaki olası kişisel ilişkilerin nasıl şekilleneceğine de değinen Balta, iki liderin arasında uyumlu bir ilişkinin olmasının pek olası olmadığını belirtiyor. Kendisi, Harris’in seçilmesi durumunda iki lider arasındaki kişisel ilişkiden ziyade, daha çok diplomatik ve çıkar odaklı bir işbirliğinin ön planda olacağını ifade etti.
Orta Doğu uzmanı Gönül Tol, Harris’in kazanma olasılığının oldukça yüksek olduğunu ileri sürdü. Tol, Demokrat Parti tabanının, 2020 seçimlerine göre çok daha iyi bir organizasyon sağladığını ve bu nedenle Kamala Harris’in zafer kazanacağına inandığını belirtti.