Balıkçılar ‘vira bismillah’ diyerek açıldı!

Denizlerde, 15 Nisan 2023 tarihinde başlayan dip trol ve gırgır ağlarıyla avcılık için uygulanan genel av yasağı, 1 Eylül 2023 tarihinde sona erdi. Karadeniz’de yeni balık avlama sezonu için hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, “Vira bismillah” diyerek denize açılmanın heyecanını yaşadılar. Balıkçılar, palamut sezonunun bereketli geçtiğini ve bu sezonun sonuna gelinmesiyle birlikte hamsinin tezgahlarda görünmeye başladığını ifade ettiler.
Trabzon Balıkçılar Hali’nde satışa sunulan balıkların fiyatları dikkat çekiyor. Ağırlığı 1 kiloyu aşan palamutlar tanesi 150 lira, hamsinin kilosu 100-150 lira, istavrit 75 lira, mezgit 150 lira, sargan 300 lira, çinekop 400 lira, çupra 300 lira, barbun 200 lira, somon 250 lira ve levrek 300 lira üzerinden satılıyor.
‘BU SENE BOLLUK BEKLEMİYORUZ’
Balıkçı Mahmut Çakır, palamut sezonunun sonuna gelindiğini belirterek, “Artık palamudun son zamanlarına geldik. Yerli hamsi zamanı başlamıştır. Hamsiler günlük, taze olarak geliyor ve oldukça güzel bir palamut dönemi geçirdik. Bu süreç iki ay sürdü ve şimdi de son zamanlarına geldik. Şu anda vatandaşlar hamsiyi daha çok tercih etmeye başladı. Fiyatlar uygun; 100, 125, 150 lira arası değişiyor. Ancak bu sene hamside bolluk beklemiyorum. Şu an gelen hamsiler ince ve iri karışık bir şekilde.” ifadelerini kullandı.
‘DEVAMI NASIL GELİR BİLMİYORUZ’
Balıkçı Mehmet Örseloğlu da hamsinin tezgahlarda kendini göstermeye başladığını ifade etti. “Tezgahlarda durumlar gayet güzel. Bu sezon zaten bereketli bir şekilde başladık ve hala devam ediyoruz. Bugünkü hamsinin fiyatı 125 lira, istavrit 75 lira, mezgit 150 lira ve palamutun tanesini 150 lira’ya satıyoruz. Hamsi yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Devamı nasıl gelir bilmiyorum ama şu an hamsi var.” şeklinde konuştu.
‘BUNDAN SONRA DA BOLLAŞIR’
Balıkçı Gökmen Aydın, hamsinin geçen haftaya göre daha iri olduğunu söyleyerek, “Hamsinin durumu iyi gidiyor. İnşallah bol gelir de vatandaşlar yer. Palamut yavaş yavaş azalıyor, hamsi ise geliyor. En ucuz gıda balık zaten. Hamsi, palamut, mezgit ve istavrit gibi çeşitler tezgahımızda mevcut. Hamsi geçen haftaya göre daha iri gelmeye başladı ve fiyatları da normal; 125-150 lira arası. Hava soğuyunca inşallah daha da iri olur. Şu an hamside durum iyi, bundan sonra da bollaşır diye umuyorum.” dedi.
Balıkçıların değerlendirmeleri doğrultusunda, Karadeniz’deki balık avcılığı ve satışına yönelik yaşanan gelişmeler, bölge halkı için önemli bir ekonomik aktiviteyi temsil ediyor. Her ne kadar palamut sezonunun sonuna gelinse de, yerli hamsinin rağbet görmesi, özellikle balıkçıların beklentilerini ve sezonun gidişatını şekillendiriyor. Hamsinin, hem ucuzluğu hem de yenilebilirliği açısından, tüketici tarafından ilgiyle karşılandığı görülüyor.