Dünya

Cop29 Zirvesi Öncesi İklim Krizinde Çağrı!

Cop29 zirvesi öncesinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenecek önemli bir uyarı geldi. Gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için finansmanı artırmaya yönelik cesur adımlar atmaları çağrısı yapılacak ve ülkeler arasında emisyon açığının kapatılması için daha iddialı planlar tartışılacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Daily Mail’de yer alan habere göre raporla ilgili yaptığı açıklamada, dünyanın “gezegensel bir ipte yürüdüğünü” belirtti. Guterres, liderlerin emisyon açığını kapatması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde iklim felaketine doğru sürükleneceklerini ve bu durumdan en çok yoksulların ve savunmasızların etkileneceğini ifade etti.

Paris İklim Anlaşması’nda ülkelerin sıcaklık artışını sınırlama hedefleri bulunuyor. Ancak bilim insanları herhangi bir miktarda küresel ısınmanın güvenli olmadığını belirtiyor. 1,5°C sıcaklık artışının özellikle iklim değişikliğine bağlı felaketlerin önlenmesinde kritik bir eşik olduğu vurgulanıyor.

UNEP tarafından yayınlanan raporda, küresel sera gazı emisyonlarının hala artmakta olduğu ve bu artışın özellikle G20 ülkelerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Dünya mevcut politikalarla 3,1°C’lik bir uzun vadeli ısınma riskiyle karşı karşıya olduğu ve bu nedenle acil eyleme geçilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Guterres, mevcut politikalarla devam edilmesi halinde kasırgalar, seller, sıcak hava dalgaları gibi felaketlere karşı daha da savunmasız hale gelinebileceğine dikkat çekti. Hükümetlerin sera gazı emisyonlarını azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını hızla benimsemek gibi adımlar atması gerektiğini belirtti.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, Cop29’da ülkelerin daha güçlü ulusal planlar yapması gerektiğini ve 1,5°C’lik hedefe ulaşmak için mücadele etmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Raporda 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının büyük ölçüde azaltılması gerektiği ve bunun için enerji verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması gibi adımların atılması gerektiği ifade ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu