CHP’li Başkan Özer İçin Anayasa Mahkemesi Süreci

CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanmasının ardından yerine kayyım atanması sonrası, avukatları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmayı planladıklarını duyurdu. Ahmet Özer’in avukatları Prof. Dr. Hasan Sınar ve Hüseyin Ersöz, İstanbul Adliyesi’nde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na taleplerini içeren bir dosya sundular.
Avukatlar, “Burada özgürlük hakkıyla ilgili olarak ciddi bir problem olduğunu, özgürlük hakkı ihlali sonucunu doğuracak olan birtakım durumların bulunduğunu gözlemliyoruz. Bu konuyla ilgili olarak bizler süreci takip edeceğiz ve bu konuyla ilgili insan hakları boyutuyla Anayasa Mahkemesi’ne bir başvuru yapılması noktasında da girişimlerde bulunacağız” şeklinde bir açıklama yaptı.
Adliyenin önünde gazetecilere konuşan avukat Hasan Sınar, Ahmet Özer’in özgürlüğünden yoksun bırakıldığını vurgulayarak şunları belirtti: “*Müvekkilimiz hakkında arama koruma tedbiri, el koyma koruma tedbiri ve sonunda tutuklama koruma tedbirinin uygulandığını gördük. Bu tedbirlerin her birinin uygulanmasında Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki emredici hükümlere aykırı olarak ciddi hukuka aykırılıkların olduğunu tespit ettik ve bu konu hakkında yasal başvurularımızı yaptık.”
‘Suçun Oluştuğu Noktasında Yeterli Şüphe Yok’
Sınar, devamında, “*Müvekkilimizin herhangi bir suç teşkil etmeyen, isnat edilen suçun maddi unsurlarını oluşturmayan soyut ve mesnetsiz isnatlarla özgürlüğünden alıkonulduğuna itiraz ettik. Bu aşamada müvekkilimizin tutukluluğuna yaptığımız itirazın reddedilmesi halinde Anayasa Mahkemesi sürecinin başlayacağını değerlendiriyoruz. En geç ay sonuna kadar başvurumuzu gerçekleştireceğiz.” açıklamasında bulundu.
Ayrıca, Sınar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dosya ile ilgili ivedi bir çalışma yapmasını beklediklerini belirterek, “Müvekkilimiz Prof. Dr. Ahmet Özer ile ilgili ortaya atılan soyut iddiaların yeterli şüphe oluşturmadığını düşünüyoruz.” dedi.
‘Derhal Tahliye Kararı Verilmelidir’
Sınar, müvekkilinin durumunun acil olduğunu vurgulayarak, “*Dolayısıyla, müvekkilimiz hakkında derhal tahliye kararı verilmelidir. Eğer Cumhuriyet Savcılığı yeterli suç şüphesi olduğuna inanıyor ise, iddianame tanzim edilerek kovuşturma sürecine geçilmeli ve müvekkilimizin hakları korunmalıdır.” dedi.
Avukat Hüseyin Ersöz de, adil yargılanma hakkına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “*Müvekkilimiz ahlaki ve hukuki olarak aykırı durumda. Erken saatlerde bir belediye başkanının evine özel tim gibi girilmesi ve el koyma işlemi yapılması doğru değildir.” şeklinde eleştirilerini dile getirdi.
‘Savunma Hakkına Aykırı Uygulamalarla Karşılaşıyoruz’
Ersöz, müvekkilinin savunma hakkına ciddi anlamda aykırı uygulamalarla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “*Hiç kimsenin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yargılanmama lüksü yok; ancak bu sürecin adil ve tarafsız bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir.” dedi.
Ersöz, ayrıca, “Tüm bu yargılamanın sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için dosyadaki delillerin savunma makamıyla paylaşılması şarttır.” dedi. Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak başvurularla ilgili olarak, “