İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yeni Hamleler

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4. Tarım Orman Şurası kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar Atölyesi” programına katılarak, iklim değişikliği ve ormanların sürdürülebilir yönetimi üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı, sanayi devriminden itibaren insan yaşamını kolaylaştıran teknolojinin, çevre kirliliğine de yol açtığını belirtti. Sera gazı salınımının ekosistem üzerinde olumsuz etki yarattığını vurgulayan Yumaklı, 21. yüzyılın sonuna kadar dünyanın 4,5 derece daha ısınmasının beklenmesiyle, karşılaşılacak sorunların daha da derinleşeceğini ifade etti.
İklim değişikliğinin sadece ormanlarda değil, tarımsal üretimin diğer alanlarında da zararlıların artmasına neden olduğunu dile getiren Yumaklı, ormanların sürdürülebilir gelişiminin kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Ormanların karbon yutak alanı olmasının, havadaki karbon miktarını azaltmak açısından büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Yumaklı, Türkiye’nin “Yeşil Vatan”ına 200 milyar liranın üzerinde kaynak ayrıldığını kaydetti. Bu süreçte yaklaşık 8 milyar tohum ve fidan toprakla buluşturulmuş olup, Türkiye’nin orman varlığı 24,3 milyon hektara ulaşarak önemli bir konumda yer aldığı ifade edildi.
200 MİLYAR LİRADAN FAZLA KAYNAK AYRILDI
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, kırsal kalkınmanın önemli unsurlarından biri olan ormancılık sektöründe son 22 yılda 57 proje ile 285 bin aileye 34 milyar lira civarında destek sağlandığını bildirdi. Orman ürünlerinin ekonomiye katkısı da dikkate alındığında, geçici olarak hesaplandığında, 1,4 milyar dolar olarak ifade edilmiştir. Yaklaşık 2 bin orman parkının halkın kullanımına açıldığı, 129 ekoturizm rotasının var olduğu ve bu sayının 2028 yılına kadar 200’e çıkarılacağı duyuruldu.
Yumaklı, orman yangınlarının %85’inin insan kaynaklı olduğunu belirterek, bu sorunla mücadelede daha etkili olunması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin su atma kapasitesinin 27 uçak ve 105 helikopterle yaklaşık 450 tona ulaştığını söyledi. Arazöz sayısının 3 kat artışla 1766’ya, iş makinelerinin ise 6 kat artışla 831’e çıktığını belirten Yumaklı, 2742 ilk müdahale aracı bulunduğunu ve toplamda 14 insansız hava aracı ile Avrupa’da birinci, dünyada ikinci olduklarını ifade etti.
ÜLKELERLE ORMANCILIK KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİ
Yumaklı, 902 seviye gözlem noktasında ormanların durumunu izlediklerini ve buradan elde ettikleri verilerle risk haritaları oluşturduklarını belirtti. İklim değişikliğiyle mücadelede, iklime dirençli ormanlar geliştirilmesinin önemi vurgulanarak, yerli türlerin kullanıldığı ağaçlandırma projelerinin sürdürülmesinin gerekliliğinden bahsedildi. Son zamanlarda yaşanan kuraklıkların, erozyonun ve heyelan tehlikelerinin, ormanların gelecek yıllarında zarara uğrayabileceği, bu sebeple ağaçlandırma faaliyetlerinin kritik olduğu ifade edildi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI HER YIL 1 MİLYON FAYDALI ORGANİZMA ORMANLARA SALINIYOR
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, iklim