Yenidoğan Çetesi Davası Bugün Başlıyor!

Türkiye’de sağlık alanında yaşanan en büyük skandallardan biri olarak nitelendirilen “yenidoğan çetesi” davası, 30 Ekim 2023’te İstanbul’da başladı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, bu skandala ilişkin 22’si tutuklu 47 sanık hakkında 1399 sayfalık bir iddianame hazırlamış bulunuyor.
Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, bu iddianameyi 28 Ekim 2023 tarihinde kabul etti. İddianamede, sanıkların İstanbul’daki 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları ile iş birliği yaparak bazı bebekleri, önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettirdiği, bu süreçte bazı bebeklerin ölümlerine sebep oldukları ve haksız kazanç sağladıkları dile getiriliyor.
Bu davada, hayatını kaybeden 10 bebek “maktul”, beş kişi “müşteki”, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü “suçtan zarar gören” olarak görülebiliyor. Ayrıca, 47 kişi de sanık sıfatıyla davada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın özel hastanelerle yaptığı sözleşmelere göre yenidoğan yoğun bakımında kalan bebekler için günlük 8000 TL ödeme yapıldığı vurgulanıyor.
Yenidoğan çetesinin, devletin ödeneğini haksız kazanç elde etmek amacıyla “sözde tedavi” uygulamaları üzerinden kazanç sağlamak için 19 özel hastane ve 112 Acil personeliyle organize olduğu iddia ediliyor. Bebeklerin sağlık durumlarının kötü gösterilerek daha uzun süre yoğun bakımda tutulduğu, böylece SGK’dan yüksek meblağda ödeme alındığı, ayrıca entübe edilmediği halde entübe gösterilerek durumlarının manipüle edildiği öne sürülüyor.
Yenidoğan çetesinin ilk olarak 27 Mart 2023’te Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan bir isimsiz ihbarla tespit edildiği belirtiliyor. İstanbul’daki Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, bazı özel hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin usulsüz şekilde işletildiğini, rüşvet ve evrakta sahtecilik yöntemleriyle SGK’dan haksız kazanım sağlandığını ortaya koydu.
İddianamede yer alan suçlamalar arasında, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten öldürmenin ihmaliyle işlenmesi, nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik ve rüşvet bulunuyor. Örgütün lideri Dr. Fırat Sarı ve yöneticileri Dr. İlker Gönen ve ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir, bu suçlamalarla karşı karşıya kalıyor. Hapis cezaları ise Fırat Sarı ve İlker Gönen için toplam 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar, Gıyasettin Mert Özdemir için ise 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar değişiyor.
Bu soruşturma sonucunda, İstanbul’da dokuz hastane ile Tekirdağ Çorlu’daki bir hastanenin ruhsatları iptal edildi. İptal edilen hastaneler arasında Özel Avcılar Hospital, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Güney Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Özel Şafak Hastanesi ve Özel Silivri Kolan Hospital bulunmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, soruşturmanın dikkatle yürütüldüğünü belirterek, bu hastanelerin SG