Gündem

Amasra’daki Maden Patlamasında 1050 Yıla Kadar Cezalar!



Bartın Maden Patlaması Davası Özeti

Bartın Maden Patlaması Davası Özeti

Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, Bartın Adliyesi’nde özel olarak hazırlanan bir salonda, 10. duruşmayı gerçekleştirdi. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, mağdurların yakınları ve taraf avukatları katılım gösterdi. Adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

İddia makamı tarafından sunulan mütalaa, olayın meydana gelmesine neden olan unsurları belirledi. Tutuklu sanık Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in, “havalandırma”, “metan drenajı”, “kömür tozu mücadelesi”, “teknik personel sayısındaki eksiklik” ve “iş güvenliği eğitimleri” gibi konularda kusurlu bulunduğu dile getirildi. İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi ve İşletme Baş Mühendisi Mehmet Tural’ın da benzer şekilde havalandırma, kömür tozu mücadelesi ve iş güvenliği yönünden kusurlu oldukları belirtildi.

Mütalaada ayrıca İş Sağlığı Güvenliği ve Eğitim Müdürü Volkan Soylu’nun da “havalandırma” ve “iş güvenliği eğitimleri” alanında kusurlu hareket ettiği ifade edildi. Sanıkların iş güvenliği önlemlerini almadıkları, havalandırma projelerini uygulamadıkları ve mevzuatta bulunmayan “patara” yöntemiyle kömür üretimine izin verdikleri kaydedildi.

“Olası Kastla Öldürme Suçunun Unsurları Ortaya Çıktı”

Mütalaada, gerekli önlemler alınmadan kömür üretim faaliyetlerine devam edilmesinin yüksek risk oluşturduğu ve bu durumun geri dönülemez sonuçlara yol açabileceğinin öngörüldüğü vurgulandı. Bu bağlamda, tutuklu sanıkların “olası kastla öldürme” suçunun unsurlarını oluşturacak şekilde hareket ettikleri kaydedildi.

Tutuksuz sanıkların eylemlerine de mütalaada yer verildi. Yapılan değerlendirmelerde tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekçi, Tural ve Soylu hakkında 43 kez “olası kastla öldürme” suçundan toplamda 840 yıldan 1050’şer yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca, 4 kez “olası kastla yaralama” suçundan 4 yıl 16 aydan 12’şer yıla kadar ceza istenildi. Diğer 19 tutuksuz sanığın ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Müşteki avukatları, havalandırma sorununun var olduğu halde sanıkların ilkel yöntemlerle sorunu çözmeye çalıştığını belirterek, sanıkların tutukluluk halleri devam ederken mütalaaya karşı savunma için süre talep etti. Sanık avukatları ise tanıkların beyanlarına dayanarak üretim baskısının olmadığını savunup, tutuklu sanıkların serbest bırakılmasını istedi.

Sanıklar, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek mütalaaya katılmadıklarını ifade ederek beraatlarını talep ettiler. Mahkeme, mütalaaya karşı savunma hazırlanması için duruşmayı 20 Ocak 2025’e ertelemeye karar verdi.

Olayın Geçmişi

Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde saat 18.15 sularında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. İki işçi, 4 Kasım 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu