Fındık Üreticileri Endişeli: Fiyat Belirsizliği Devam Ediyor

Fındık Üreticileri Fiyat Belirsizliği Nedeniyle Endişeli
Fındıkta fiyat belirsizliği, üreticiler arasında endişe yaratıyor. 1 Ağustos’ta bahçeye girecek olan fındık üreticileri, açıklanan yüksek rekolte tahminlerinin düşük fiyat politikasını beraberinde getirebileceğinden endişeli. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl açıkladığı fiyatın bu yıl yaş çay ve buğday gibi sessiz sedasız ilan edileceği düşünülüyor.
Karadeniz bölgesinde önemli bir geçim kaynağı olan fındıkta üreticiler, bahçelere girme hazırlıklarını tamamlıyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık ve hava sıcaklığındaki ani değişimlerin fındığı olumsuz etkilediği belirtiliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) rekolte tahminlerine göre fındık üretiminde düşüş bekleniyor.
Kahverengi kokarca ve mantar hastalıklarının neden olduğu zararlarla birlikte bu yıl fındık üretiminin 700 bin tonun altında olması tahmin ediliyor. Ulusal Fındık Konseyi, rekolteyi 738 bin 931 ton olarak açıklarken TÜİK’in 2024 yılı ilk tahminine göre fındık üretiminin 685 bin ton olması bekleniyor.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, artan maliyetler sebebiyle tatmin edici bir taban fiyatın belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, mazot, gübre, ilaç ve işçilik gibi tarımsal üretim gider kalemlerindeki artışın üreticileri zorladığını dile getirdi.
2009 yılından beri verilen alan bazlı gelir desteğinin artık günün şartlarına uygun şekilde güncellenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, destek miktarının 10 yıldır artırılmadığını ve üreticilerin ekonomik sıkıntılar karşısında desteğin yetersiz kaldığını ifade etti.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım fiyatını ve politikasını erken bir şekilde açıklaması gerektiğini belirten Bayraktar, üreticilerin fiyat dalgalanmalarından kaynaklı zarar görmemesi için kararlı bir alım politikasının oluşturulması gerektiğini söyledi.
Geçen yıl açıklanan fındık fiyatlarına değinen Bayraktar, erken satış yapan üreticilerin piyasada fiyatların yükselmesiyle zarar ettiğini belirtti. Türkiye’nin fındık üretimde ve ihracatta lider durumda olduğunu ifade eden Bayraktar, ülkenin elde ettiği gelirin potansiyelinin yeterince değerlendirilmediğini vurguladı.
Fındık ihracatında İtalya ve Almanya’nın büyük paya sahip olduğunu belirten Bayraktar, bu ülkelerin kazandığı gelirin Türkiye’nin kazancının çok üstünde olduğunu dile getirdi. Ülkelere göre fındık ihracatının 2023/24 verilerine göre Türkiye’nin lider konumda olduğu belirtildi.