Gündem

Immünoterapi sayesinde hayat kurtaran avukat Alex Green’in hikayesi

Avukat Alex Green’e, ilerlemiş melanom cilt kanseri teşhisi konulan bir hastaya göre, immünoterapi olmasaydı 2019’da kesinlikle ölmesi bekleniyordu. Ancak bu tedavi sayesinde kanseri durdurulabildi.

İmmünoterapi, hastalıkla savaşmak için vücudun kendi bağışıklık sistemini devreye sokan devrim niteliğinde bir tedavidir. Ancak ne yazık ki, şu anda kanserli hastaların çoğu immünoterapiden fayda görmemektedir ve bazıları önemli yan etkilerle karşılaşmaktadır.

İngiltere’de milyonlarca sterlinlik yeni bir araştırma programı, hastaların immünoterapiye neden yanıt veremediğini ya da yan etkilere maruz kaldığını anlamayı amaçlamaktadır. Bu programın içinde 16 akademik kurum, NHS yönetimi, sağlık kurulu ve 12 biyobilim ve teknoloji şirketi bulunmaktadır.

42 yaşındaki Alex’e ilk olarak 2012’de melanom teşhisi konulmuştu. Hastalık lenf bezlerine yayıldıktan sonra birkaç ameliyat geçirdi ve radyoterapi gördü. Ancak kanser geri döndüğünde immünoterapi önerildi ve bu tedavi sayesinde hayatta kalmayı başardı.

Tedavi kolay olmamakla birlikte, Alex tedavinin sonuçlarından etkilenerek hastaneye yatmak zorunda kaldı. Araştırmacılar, belirli ilaçlardan fayda gösteren hastaları seçmek için biyobelirteçlere odaklanarak yeni tedavilere ışık tutmaya çalışmaktadır.

Araştırma projesi, meme, mesane, böbrek ve cilt kanseri tedavilerini tamamlayan ve başlamak üzere olan 3.000 hastayı kapsayacak şekilde planlanmıştır. İlerleyen süreçte diğer kanser türleri de araştırmaya dahil edilebilir.

Royal Marsden hastanesinde kanser uzmanı olan Profesör Samra Turajlic, immünoterapi kullanımının kanser tedavisinde büyük ilerlemeler sağladığını belirtmektedir. Yapılan araştırmaların, hastaların kişiselleştirilmiş tedavi görmelerine ve yeni tedavilerin keşfedilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.

Alex’e göre, kanser ülkedeki her aileye acı ve sefalet getiren bir hastalıktır. Ancak hükümet, NHS, araştırmacılar ve iş dünyasının işbirliğiyle daha fazla aileyi bir arada tutacak bilimsel ve yenilikçi yaklaşımlarla kansere karşı mücadele edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu