Sevgililer Günü’nde Takı Satışları Patlayacak!

14 Şubat Sevgililer Günü, kuyum ve mücevher sektöründe yılın en hareketli dönemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu özel tarihte özellikle altın, pırlanta ve değerli taşlarla tasarlanan takılar, romantik hediye tercihleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Sektörde bu dönemdeki satışların önemli ölçüde artış göstermesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kuyumcu Atayık, Sevgililer Günü ve diğer özel günlerin, kuyum sektöründe satışların zirveye çıktığı zaman dilimleri olduğunu belirtti.
Son iki yılda özel günlerde satışların, geçmiş yıllara göre ortalama yüzde 40 geride kaldığını aktaran Atayık, geçtiğimiz yılın Sevgililer Günü haftasında işlerinin hareketlendiğini ifade etti. Atayık, “Geçmiş yıllarda birçok perakendeci meslektaşımız, Sevgililer Günü nedeniyle bir iki haftada yapamadıkları satışlarını son gün, hatta son saatlerde yaptığını biliyoruz. Öyle ki dükkânların kapanmasına saatler kala, mağazaların önünde hediye almak için uzun kuyruklar oluşabiliyor” açıklamasında bulundu. Bu yıl da benzer bir yoğunluk beklediklerini dile getiren Atayık, “Son iki üç haftada gerçekleşmeyen satışların bugün gerçekleşebileceği beklentisi içindeyiz” ifadesini kullandı.
Ekonomik şartların, 2024’ü sektör için oldukça zor geçtiğini belirten Atayık, 2025 yılının ise uluslararası fuarların nispeten hareketli geçmesi dolayısıyla üretici firmaları ve ihracatçıları için umut verici olduğunu vurguladı. Ayrıca, kota kalkmasa bile dünyayla aralarındaki ons makasının azalması dolayısıyla iç piyasada ve ihracatta bir hareketlilik gözlemlendiğini ifade etti. Atayık, bu hareketliliğin, Nisan ayında gerçekleştirilecek olan İstanbul Mücevher Fuarı’na da yansımasını ve tüm yıl boyunca etkili olmasını umduklarını belirtti. Sevgililer Günü satışlarının ise yıllık performans grafiğine artı olarak yansıyacağını kaydetti.
Üretim ve Perakendede 14 Ayar Takı Grubuna Yöneliş
Atayık, kıymetli madenlerdeki yükseliş eğiliminin ve ekonomik koşulların vatandaşların takı tercihini etkilediğini dile getirerek, altın takı, mücevher ve gümüş takı kategorilerinde “çıtır” olarak tabir edilen hafif konseptli modellerin talep gördüğünü paylaştı. Anadolu’da gramajı düşük olsa da 22 ayar hediyelik takıların tercih edildiğini aktaran Atayık, ekonomi ve hane halkı koşullarına bağlı olarak 14 ayar ince ve “light takı”ların vitrinleri süslediğini söyledi.
Atayık, İKO olarak yaptıkları denetlemelerde, üretim ve perakende tarafında ağırlıklı olarak 14 ayara yönelişin olduğunu vurguladı. Altın takı grubunda hafif yüzük, kolye, bileklik ve kelepçe gibi ürünlerin daha fazla talep gördüğünü belirten Atayık, pırlantalı ve renkli taşlı mücevherde en çok rağbet gören ürünlerin ise tektaşlar, suyolları, baget yüzükler, kolyeler ve küpeler olduğunu ifade etti. Özellikle sade ve minimalist pırlantalı tasarımların popülerliğini artırdığını, ince tektaş yüzükler ve küçük pırlanta küpelerin günlük kullanım için sıklıkla tercih edildiğini söyledi.
Atayık, gümüş takı grubunda daha çok zincirli kolyeler ve bileklik modellerinin tercih edildiğini, incili takıların ise sevgililere en çok hediye edilen seçenekler arasında yer aldığını belirtti. Şık ve zarif incili kolyelere ve altınla kombine edilmiş incili tasmalara olan ilginin bu yıl arttığını ifade etti.
”Tüketici Talepleri Üzerine”
Y