Fed Tutanakları: Enflasyon Riskleri Artıyor!

ABD Merkez Bankası (Fed), 17-18 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) toplantısına ait tutanakları yayımladı. Bu tutanaklar, piyasanın dikkatle izlediği bazı önemli gelişmeleri ve değerlendirmeleri içermekte. Toplantıda, politika faizinin toplamda 25 baz puan düşürülerek yüzde 4,25-4,50 aralığına indiği duyuruldu. Ancak bu kararın alınmasının yanı sıra, enflasyonun yukarı yönlü risklerinin arttığına dair kaygıların dile getirildiği gözlemlendi.
Tutanaklarda, ABD’nin yeni seçilen Başkanı Donald Trump’ın adı anılmasa da olası politika değişikliklerinin ekonomi üzerindeki etkilerine dair dikkat çekici sonuçlar yer aldı. Yetkililer, enflasyonun yüzde 2 seviyesine doğru ilerleyeceğini beklediklerini, fakat son dönemde gelen enflasyon verilerinin beklenenden yüksek olmasının yanı sıra, ticaret ve göç politikalarındaki olası değişikliklerin süreci etkileyebileceğini vurguladılar. Bu durum, süreçlerin daha uzun sürebileceği anlamına geliyor.
Ayrıca, bazı yetkililerin enflasyondaki düşüş sürecinin geçici olarak duraklayabileceği veya bu riskin var olduğu yönündeki gözlemleri de dikkat çekti. Bunların yanında finansal piyasalardaki olumlu hava ve ekonomik faaliyetlerdeki artışın, enflasyonda yukarı yönlü bir baskı oluşturma potansiyeli taşıdığı değerlendirildi. Bu noktada, politika yapıcıların, piyasalardaki dinamikleri ve ekonomik göstergeleri yakından takip ettiğini söylemek mümkün.
Tutanaklarda, tüm yetkililerin dış ticaret ve göçle ilgili potansiyel politika değişikliklerinin belirsizlik taşıdığına dikkat çekildi. Örneğin, bazı yetkililer bu konulara dair varsayımlarını projeksiyonlarına dahil etti. Bu belirsizlik, ekonomik görünümün değerlendirilmesinde önemli bir faktör olarak öne çıktı. Yetkililerin neredeyse tamamı, enflasyon görünümünde yukarı yönlü risklerin arttığını ifade etti. Bu bağlamda, FOMC’nin politika gevşeme hızını yavaşlatmanın uygun olacağı noktada ya da bu noktaya yakın kalmaya devam ettiği değerlendirildi.
Ayrıca, tutanaklarda yer alan bir diğer önemli nokta ise, enflasyon verilerinin beklenildiği gibi gelmesi durumunda ve ekonominin maksimum istihdam seviyesine yakın kalması halinde, zamanla daha nötr bir politika duruşuna geçiş yapılmasının uygun olacağına dair bir görüş birliği oluşmasıydı. Bu durum, önümüzdeki dönemde Fed’in uygulayacağı ekonomik politikalara dair ipuçları sunmakta.
Öte yandan, yeni seçilen Başkan Trump, göreve gelmesi halinde ithalat üzerindeki gümrük vergilerinin artırılacağını belirtmişti. Bu durum, piyasaların ve ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda önemli bir belirsizlik unsuru oluşturuyor. Fed’in bir sonraki toplantısı ise 28-29 Ocak 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu toplantı, birçok ekonomist ve piyasa analisti tarafından merakla bekleniyor.