Alzheimer Hastalığına Dikkat Çeken Rapor: Türkiye’nin Alzheimer Haritası!

Haber Merkezi
Yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla dünya genelinde ve ülkemizde Alzheimer hastalığının görülme sıklığı artmaktadır. Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte son yıllarda yapılan ilaç çalışmaları umut vaat etmektedir.
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü öncesinde bir açıklama yapan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Raif Çakmur, “Hastalık, beyin hücrelerinin ölümü ile karakterize edilir ve hafıza, düşünme ve davranış yeteneklerinde ciddi kayıplara neden olur. Bu süreçte, hafıza kaybı, dil bozuklukları, yön bulmada zorluk ve günlük işlerle ilgili sorunlar gibi belirtiler değerlendirilir” ifadelerini kullandı.
Çakmur, dünya genelinde yaklaşık 55 milyon kişinin demansla yaşadığının tahmin edildiğini ve bu vakaların %60-70’ini Alzheimer hastalarının oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi: “Alzheimer ve diğer demans türlerinin dünya çapındaki ekonomik maliyeti 2021 yılında yaklaşık 1,3 trilyon dolar olarak hesaplandı. Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun artması ile birlikte hasta sayısının daha da artması beklenmektedir. Alzheimer, hem dünya genelinde hem de Türkiye’de sağlık sistemleri üzerinde artan bir baskı oluşturuyor ve bu durum, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde etkili mücadele stratejilerinin geliştirilmesini gerektiriyor.”
BÖLGESEL FARKLILIKLAR
Enstitü Sosyal Toplum Araştırmaları birimi tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Alzheimer Haritası” Raporu’na göre, Alzheimer ile ilgili yeni sağlık politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir. Raporda, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde Alzheimer ve demans vakalarının ülke ortalamasının üzerinde olduğu da belirtilmektedir.