Ev Sıcaklığı Demansı Tetikleyebilir!

Uzmanlar, bunamanın evdeki sıcaklıkla ilişkili olduğuna dair önemli bulgular elde etti. Özellikle soğuk havanın demansı tetikleyebileceğini vurgulayan uzmanlar, yaşlı bireylerin beyin sağlığını korumak için ideal ev sıcaklığını 20 ila 24 derecede (68 ila 75 derece Fahrenheit) belirlediler. Harvard araştırmacıları, 65 yaş üstü birçok bireyi bir yıl boyunca izleyerek bu sıcaklık aralığının en uygun olduğunu tespit etti.
Bu sıcaklık aralığının dışındaki ayarlarda, 7 derecelik bir değişim yaşandığında dikkat güçlüğü yaşama olasılığı iki katına çıkıyor. Araştırma sonuçları, evlerini bu ideal sıcaklık aralığında tutan yaşlı bireylerin, daha sıcak veya daha soğuk evlerde yaşayanlara göre konsantrasyon güçlüğü yaşama ihtimallerinin daha düşük olduğunu ortaya koydu.
İklim koşulları bilişsel yetenekleri etkiliyor
Araştırmacılar, iklim değişikliğinin bu bulguları daha da anlamlı hale getirebileceğini belirtiyor. “Sonuçlarımız, mevcut iklim koşullarında bile yaşlı yetişkinlerin önemli bir kısmının bilişsel yeteneklerini olumsuz etkileyebilecek iç mekan sıcaklıklarıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor,” dediler. Özellikle düşük gelirli ve yeterince hizmet alamayan yaşlı bireyler için bu sorunun daha da kötüleşeceği vurgulandı. Dolayısıyla, sağlık ve konut alanında savunmasız nüfus için iklim dayanıklılığının sağlanmasının önemine değindiler.
Soğuk evlerin sağlık üzerindeki etkileri
Bilim insanları, düşük sıcaklıkların kan damarlarını daralttığını ve bu durumun beyne giden kan akışını sınırladığını ifade etti. Daha soğuk ortamlarda vücut hücrelerinin sıcaklığını korumaya çalışması, zamanla hücrelerin daha az verimli hale gelmesine yol açmakta, bu da beyin hücreleri için enerji kaybı anlamına geliyor. Ayrıca, daha sıcak ortamlarda aşırı terleme ve susuzluk gibi sorunların ortaya çıkabileceği, bunun da beyin sağlığını olumsuz etkileyip bunama riskini artırabileceği kaydedildi.
Diğer bir grup uzman ise sıcak ortamların uyku kalitesini bozabileceğini belirtiyor. Kötü uyku ise demans için önemli bir risk faktörü olarak değerlendiriliyor. Ancak araştırmacılar, çalışmanın gözlemsel olduğunu ve ev sıcaklığındaki değişikliklerin bilişsel gerilemeye neden olup olmadığını kesin olarak kanıtlayamadıklarını belirttiler.
Takip edilen yetişkinler
Harvard Üniversitesi Hinda ve Arthur Marcus Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacılar, Massachusetts eyaletinin Boston kentinde 47 yetişkini takip etti. Katılımcıların evlerinde en çok vakit geçirdikleri odalara bir senser yerleştirildi; böylece sıcaklık bir yıl boyunca izlendi. Ayrıca katılımcılardan haftada birkaç kez konsantrasyon güçlüğü çekip çekmediklerine dair anketler doldurmaları istendi. Çalışmaya katılanların ortalama yaşı 79 olup,