EÜ Öğretim Üyesine 10 Yıl Hapis Cezası!
Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesinde bazı öğrencilere cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen öğretim üyesine, 4 öğrenciye karşı “sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı” suçundan toplam 10 yıl hapis cezası verildi. İzmir 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Z.E.B. ile taraf avukatları ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı katıldı. Tutuksuz sanık Z.E.B. suçlamaları kabul etmeyerek, suçsuz olduğunu belirtti ancak mahkeme sanığın her mağdur için 2 yıl 6 ay olmak üzere toplamda 10 yıl hapis cezası verdi.
Mağdurların avukatı Mustafa Çetin, müvekkillerinin mağduriyeti ve üniversitenin prestiji göz önünde bulundurularak cezanın en üst sınırdan verilmesini ve indirim uygulanmamasını talep etti. Mahkeme, sanığın 4 öğrenciye karşı “sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı” suçunu işlediği kanaatine vararak her mağdur için ayrı ayrı 2 yıl 6 ay, toplamda ise 10 yıl hapis ile cezalandırılmasını kararlaştırdı. Ayrıca sanığın 2 öğrenciye karşı “cinsel taciz” suçundan da toplam 23 bin lira para cezasına çarptırılmasına, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verildi.
EÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğrenciler, öğretim üyesi Z.E.B’nin kendilerine cinsel tacizde bulunduğunu iddia ederek dekanlığa şikayette bulunmuştu. Konu basında yer alınca, EÜ Rektörlüğü olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurmuştu. Rektörlük tarafından oluşturulan kurul, Z.E.B. hakkında kısmi bir karar almış ve dosya Danıştay’a gönderilmişti. Danıştay 1. Dairesi, delillerin suçlu hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek düzeyde olduğunu belirterek yargılama yapılmasına karar vermişti. Bu karar üzerine Z.E.B. hakkında öğrencilere karşı “cinsel taciz” ve “sarkıntılık suretiyle cinsel saldırı” suçlarından dava açılmıştı.