Ekonomi

Kira Zamlarıyla Mücadele: Kiracılar ve Ev Sahipleri Zor Durumda

Barınma krizi, dar gelirli vatandaşları en çok etkileyen ve günden güne eriyen alım gücü nedeniyle ücretli kesim tarafından derin bir şekilde hissedilen ekonomik krizin yarattığı sorunlara kira zamlarının da eklenmesiyle daha da arttı. Bu yıl asgari ücrete ara zam yapılmazken, düşük emekli aylıklarındaki artış 2 bin 500 lirada kaldı. Ancak eylül ayında kiralara yüzde 65 oranında tavan zam yapılması bekleniyor. Ücretli kesim zaten düşük gelirler elde ederken, alt sınırdan bile zam alamadı. Emlak uzmanlarına göre, gerekli adımlar atılmazsa sorunlar daha da derinleşecek.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ağustos ayı enflasyon verileri ile birlikte, eylül ayında kira ücretlerine yapılacak tavan zammı da belli oldu. Kira tavan zammını belirleyen 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 64,91 olarak açıklandı. Bu yüksek artış oranları, kiralık konut krizinin devam etmesiyle kiracıları daha da mağdur edecek. Ağustos ayında 10 bin lira kira ödeyen bir kiracı, eylül ayında evinde 9 bin 750 lira zamla oturabilecek.

İstanbul Şişli’de emlakçılık yapan Fatih Gök, ekonomik krizin hem kiracıları hem de ev sahiplerini zor durumda bıraktığını belirtti. Gök’e göre, kiracılar en zor durumda ve ev sahipleri de enflasyondan etkilendiği için uzlaşmak zorlaşıyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam da, açıklanan oranların kiracıları zor durumda bırakacağını vurguladı.

Hakan Akçam, yükselen kiralara karşı semte göre tavan ve taban ücret uygulamasına gidilmesinin önemli olduğunu belirtti. Türkiye’de kira fiyatları için belirlenmiş bir sistemin olmamasının konut piyasasında dengesizliklere neden olduğunu ifade etti. Akçam’a göre sosyal konut projelerinin artırılması, en azından yoksul ailelerin konut ihtiyaçlarının karşılanması için gereklidir.

Akçam ve Gök’e göre, ev sahipleri artık evlerini ailelere kiralamak istemiyor ve yüksek geliri olan kişilere tercih ediyorlar. Bu nedenle çekirdek aileler ciddi bir konut kriziyle karşı karşıya. Akçam’ın önerisi sosyal konut projelerinin artırılması ve ihtiyacı olan ailelere konut hibe edilmesi yönünde. Bu şekilde sorunun bir nebze çözülebileceğini belirtiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu