Yangın Soruşturmasında İhmal İtirafları!

Bolu Barosu Başkanı Sinan Barut, 21 Ocak 2023 tarihinde Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangınıyla ilgili olarak çeşitli açıklamalarda bulundu. Bolu Barosu Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında, yangın sonrası elde edilen verilerin otel denetimlerinin yeterince yapılmadığını ve gereken güvenlik önlemlerinin alınmadığını ortaya koyduğuna dikkat çeken Barut, “Bu ihmaller, ne yazık ki telafisi imkansız kayıplara yol açmıştır. Baro olarak bu tür olayların tekrar yaşanmaması için ilgili tüm kurumların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Yangının çıkış sebebine ilişkin yürütülen incelemelerin kısır siyasi çekişmeler ve polemiklerin önüne geçilerek bir an önce tamamlanması ve kamuoyuyla paylaşılmasının büyük önem taşıdığını” ifade etti.
‘GERÇEK SUÇLULAR BİR AN ÖNCE TESPİT EDİLMELİ’
Barut, yangın olayıyla ilgili olarak gerçek suçluların bir an önce tespit edilmesi gerektiğini vurguladı. “Bu süreçte önemli olan, aslında ne kadar çok gözaltı yapıldığı veya tutuklanan kişi sayısından çok gerçek suçluların bir an önce belirlenmesidir” diyen Barut, aradan geçen iki haftalık süre zarfında henüz bilirkişi raporunun hazırlanmadığını belirtti. Yangın sonrası denetime uygun tüm detayların titizlikle incelenmesi ve kusur oranlarının detaylı bir şekilde belirtildiği bilirkişi raporunun bir an önce dosyaya kazandırılması ve ilgili avukatlarla paylaşılması gerektiğine dikkat çekti. Barut ayrıca, söz konusu rapor doğrultusunda soruşturmanın genişletilmesi gerekliliğini de vurguladı.
Soruşturmanın şeffaf bir şekilde yürütülmesinin önemi hakkında bilgi veren Barut, “Tüm detayların titizlikle ele alınarak, sorumluların makam, mevkii ve kişinin kim olduğuna bakılmaksızın adalet önüne çıkarılması için gerekli her adım atılmalıdır. Denetim eksiklikleri, facianın ardından elde edilen bilgilerle birlikte, denetim mekanizmalarının yetersiz kaldığını açıkça göstermektedir. Denetim görevini ihmal eden kişi ya da kurumların belirlenerek, haklarında yasal işlem başlatılması büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
Barut, süreçle ilgili olarak hukukun üstünlüğünün sağlanması ve işlemlerin cezai boyutunun ötesine geçerek idari tahkikatların bir an önce tamamlanmasının gerekliliğini de dile getirdi. Yangın sonrası yaşanan trajedinin bir daha yaşanmaması adına gerekli olan tüm adımların atılması ve sorumluların hak ettikleri cezayı alması adına sürecin titizlikle yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Barut, yönetimlerin ve denetimlerinin ne denli önemli olduğunu yinelemiştir. Yangının ortaya çıkardığı ihmallerin ve eksikliklerin, bu tür vinçlerin sorumlulukları gereği göz ardı edilmemesi gerektiği öncelikli bir konu olarak değerlendirilmiştir.