Mahsur Madenciler İçin Tutuklama Kararı Alındı

Güney Afrika’da yetkililer, bir yasa dışı altın madeninde mahsur kalan yüzlerce madenciyi tutuklama kararı aldıklarını duyurdu. Maden Bakanı Gwede Mantashe, madenin derinliklerinde 4 aydan uzun bir süredir mahsur kalan kaçak madencilerin “tamamının suçlu olduğunu ve bu nedenle tutuklanmaları gerektiğini” ifade etti.
Güney Afrikalı bir yargıç, bu olayı ülkenin tarihinde “en karanlık dönemlerden biri” olarak nitelendirerek, yetkililerin aylardan beri bu madencilerin kurtarılmasına yönelik adım atmadığını belirtti. Mahsur kalan madencilerin zorlu koşullar altında hayatta kalma mücadelesi verirken, birbirlerini yemeye başladıkları da aktarıldı.
Şu ana kadar 82 kişi sağ olarak kurtarılmayı başarırken, 36 kişinin cesedi çıkarıldı. Kurtarılanları bekleyen bir başka felaket ise, polis tarafından gözaltına alınmaları oldu. Cesetler, siyah torbalara sarılarak, durumu görünmeyecek şekilde kaldırıldı.
AYLARDIR SÜREN KUŞATMA
Stilfontein altın madeninde, ‘zuma zumas’ adı verilen binden fazla bağımsız kaçak madenci, 2024’ün Ağustos ayında gerçekleşen bir polis baskını nedeniyle madenin derinliklerine kaçmıştı. Madene girişleri kontrol eden Güney Afrika polisi, kaçak madencilerin tehlikeli silahlarla donatıldığını ve madenin çevresinde beklemenin daha güvenli olduğunu savundu. Aynı zamanda, madencilerin yiyecek ve su gibi insani ihtiyaçlarını karşılamaktan kaçındılar.
İki ay sonra, insani yardım kuruluşları devreye girdi ve gönüllüler, zor şartlarda mahsur kalan madencilere az miktarda yiyecek ve su ile ulaşmayı başardı. Ancak madencilerin, açlıktan ölen arkadaşlarının cesetlerini yemeye başladıkları bilgisi, bu trajedinin boyutlarını gözler önüne serdi.
Bakan Mantashe, devletin yasa dışı faaliyetlere karışan bireylere yardım etme yükümlülüğünde olmadığını belirtirken, madencilerin tehlikeli bir alana kendi iradeleriyle girdiklerini vurguladı.
ÜLKE TARİHİNDE BİR LEKE
Güney Afrika’da ırk ayrımının sona ermesinin ardından kapanan 6 bin değerli metal madeninin, şiddet içeren çeteler tarafından ele geçirildiği belirtiliyor. Altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması ile birlikte bu gruplar, değerli metal kaçakçılığı yaparak birbirleriyle çatışıyorlar. Maden Bakanlığı, yasa dışı faaliyetlerin ülke ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyar dolar zarar verdiğini ifade ediyor. Mahsur kalan madencilerin büyük bir kısmı, Lesotho, Zambiya ve Mozambik gibi komşu ülkelerden gelen gönüllü işçilerden oluşuyor.
Yargıç Ronel Tolmay, geçtiğimiz hafta madencilerin kurtarılması için bir emir vererek bu durumun ülkenin tarihinde kara bir leke olarak kalmasını istemediğini belirtti. Hükümetin kurtarma operasyonları için yaklaşık 12 milyon rand (634 bin dolar) harcaması gerektiğini açıkladı.