Gündem

Kuzey Koreli Askerlerin Zorlu Savaş Yolu

Haneul’un Kuzey Kore ordusundaki deneyimleri, içindeki açlık hissi ile başlıyor. Askerliğe başladığında, küflü lahana ve mısırla beslenmek zorunda kalmış ve bu dönemde 10 kilo vermiş. Üçüncü ayın sonunda, taburundaki askerlerin neredeyse tamamı yetersiz beslenme sebebiyle bir sağlık tesisine kaldırılmış.

Güney Kore sınırındaki görevlerinde, mısırın yerine pirinç verilmiş olsa da, pirincin geri birlikler tarafından tırtıklanması, sık sık kum ile karıştırılması, beslenme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ortaya koyuyor. Haneul, durumlarına rağmen birliğindeki askerlerin en iyi beslenenler arasında olduğunu belirtse de, bu gıda takviyesi, Güney Kore’ye kaçışını engelleyememiş. 2012 yılında, Askerden Arındırılmış Bölge’yi (DMZ) aşarak nordan uzaklaşmayı başarmış.

Haneul’un hikayesi, son zamanlarda Ukrayna’daki çatışmalara katılmak üzere gönderilen Kuzey Kore askerlerinin durumunu anlamak için bir pencere açıyor. Ukrayna’ya karşı mücadele eden Rus güçlerine yardım etmek amacıyla yaklaşık 11 bin Kuzey Kore askerinin bu bölgeye konuşlandırıldığı aktarılıyor. Güney Kore istihbaratı ise, bu askerlerin cephede kayıplar verdiğini, bu kayıpların sayısının 100’ü aştığını tahmin ediyor; buna rağmen bu rakam henüz doğrulanamadı.

Eski Kuzey Kore askerleri, Ukrayna’da savaşmak üzere gönderilen bu birliklerin hafife alınmaması gerektiğini savunuyor. Seul’ün elde ettiği bilgilere göre, Kursk bölgesine gönderilen askerlerin çoğu, Kuzey Kore’nin seçkin birliği olan Fırtına Kolordusu’ndan. Bu birlik, iyi eğitimli askerlerden oluşmasına rağmen; cephedeki teknolojik gelişmelerin gerisinde kalıyorlar.

Lee Hyun Seung, 2000’lerin başında orduda görev almış bir eski asker olarak; Fırtına Kolordusu’ndaki askerlerin uzun boylu ve atletik olduğunu söylüyor. Yakın dövüş sanatları ve bıçak atma eğitimi alan bu askerler, mutfak aletlerinden silah yapma yeteneğine de sahip olmakta. Fakat Haneul, Fırtına Kolordusu’nda da az beslenme problemi olduğunu dile getiriyor. Ayrıca, Rusya’daki Kuzey Koreli askerlere ait videolar izlerken, güçsüz askerlerin görüntülerini görüyor; bu da durumu daha da çarpıcı hale getiriyor.

Uzun süre boyunca ordudaki eğitimlerin yetersizliğini vurgulayan Haneul; yalnızca bir kez ateş eğitimi almış ve üç mermi sıkmış. Silah kullanmaya en çok yaklaştığı an, yasak bir bölgeye giren aç bir çiftçiyi serbest bırakması sırasında gerçekleşmiş. Kuzey Kore’nin bilgi almakta yaşadığı zorluklar, Haneul’un firarından bu yana geçen on yılda neyin değiştiğini öğrenmeyi zorlaştırıyor.

Haneul’a göre, Kim Jong Un, ordunun sınırlı kaynaklarının çoğunu sabit ordudan ziyade füzelere ve nükleer silah üretimine kaydırmış. 2019’dan firar eden Ryu Seonghyun ise, ordudaki ilk üç yılın, seçkin özel kuvvetler askeri için bile oldukça zor geçtiğini belirtiyor. Yedi yıl boyunca hava kuvvetlerinde ulaştırma askeri olarak görev yapmış olan Ryu, ordudaki yemeklerin giderek azaldığını ve koşulların kötüleştiğini ifade ediyor.

Öte yandan, Ryu, Kuzey Kore ordusundaki askerlerin düşman topraklarına sızma ve kaos yaratma eğitimi aldığını vurguluyor. Ancak, ülkenin liderinin, özel kuvvet gönderme dışında başka bir seçeneği olmadığını savunuyor. Ryu’ya göre, bu askerler genellikle çiftçilik gibi işler yapmakta ve Kim Jong Un’un, Rusya gözünde ülken

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu