Gündem

Erasmus Projesi: Bombus Arıları ile Doğal Tozlaşma

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA) – Antalya’nın Serik ilçesinde, ‘Doğal Tozlaşma için Bombus Arıları’ konulu bir Erasmus Mesleki Eğitim Projesi toplantısı gerçekleştirildi. Bu önemli etkinlik, Serik Kaymakamlığı’nın koordinatörlüğünde organize edildi. Projeye, Bulgaristan’dan Stara Zagora Tarım Enstitüsü, İtalya’dan Umbria Bölgesi Bölgesel Tarım Konfederasyonu, Litvanya’dan Vytauto Didziojo Üniversitesi ve Türkiye’den Aydın Adnan Menderes Üniversitesi katılımcı partnerler olarak destek verdi. Toplantı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bu proje kapsamında Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde yapıldı.

Toplantıya katılanlar arasında Serik Kaymakamı Cemal Şahin, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, Kaymakamlık Proje Birimi Sorumlusu Hulusi Karataş ve ilgili ziraat mühendisleri yer alıyordu. Katılımcılar, toplantıda bombus arılarının örtü altı tarımda nasıl kullanılabileceği ve bu arıların tozlaşmadaki faydaları üzerinde derinlemesine değerlendirmelerde bulundular.

Bombus arıları, doğal tozlaşmada önemli bir rol oynamaktadır. Tarım uygulamalarında, bu arıların kullanımı, bitkilerin verimliliğini artırma potansiyeline sahip olduğundan, bu tür projeler tarımsal üretkenliği artırma hedefi taşımaktadır. Bunun yanı sıra, tarım alanında sürdürülebilir üretim yöntemlerinin benimsenmesi, çevresel dengeyi korurken aynı zamanda ekonomik kazanç da sağlamaktadır.

Erasmus+ programı kapsamında yürütülen bu projenin temel amacı, farklı ülkelerden gelen uzmanların deneyim ve bilgilerini paylaşarak, bombus arılarının tozlaşmadaki rolünü ve tarımdaki uygulamalarını geliştirmektir. Bu tür iş birlikleri, Avrupa genelinde tarımın modernizasyonu ve verimliliğinin artırılması adına önemli bir adım oluşturmaktadır. Ayrıca, katılımcılar, her bir ülkenin tarım pratiğine özgü yapılan uygulamaları karşılaştırarak, ortak çözümler geliştirme fırsatı bulacaklardır.

Proje, yerel tarım topluluklarının yanında, geniş kapsamda Avrupa tarımında, tozlaşma süreçlerinin iyileştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan yöntemler geliştirmeyi hedeflemektedir. Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, bombus arılarının, örtü altı üretiminde sağladığı avantajların ve uygulama alanlarının yanı sıra, beslenme ve ekosistem dengesi üzerindeki olumlu etkilerini de masaya yatırdılar.

Sonuç olarak, ‘Doğal Tozlaşma için Bombus Arıları’ projesi, Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle hayata geçen uluslararası bir işbirliği örneği teşkil etmektedir. Proje kapsamında yapılan toplantılar, bilgi alışverişini ve iş birliğini teşvik ederek, tarım stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu tür projelerin, tarımsal üretim süreçlerinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması açısından büyük önem taşıdığı açıktır. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu