Siyaset

Ekonomik Krizin Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Türkiye’de siyasi iktidarın neden olduğu ekonomik kriz, özellikle çocukları olumsuz etkiledi. OECD’nin gıda enflasyonu verileri ve UNICEF’in çocuk yoksulluğu verileri, Türkiye’deki yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkisini açıkça ortaya koydu.

Raporlara göre Türkiye’deki her üç çocuktan biri yoksullukla mücadele ederken, toplam 7,6 milyon çocuk ise göreceli yoksulluk içerisinde yaşıyor.

İşgücüne katılım oranları da ekonomik krizden en çok etkilenen çocukların okulu bırakıp çalışmak zorunda kaldığını gösterdi. CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, verileri değerlendirerek Türkiye’nin Avrupa’da çocukların en eşitsiz koşullarda yaşadığı ülke olduğunu belirtti.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 2020 yılında %16,2 olan 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılım oranı, 2023 yılında %22,1’e yükseldi. 2023 yılında işgücüne katılan 15-17 yaş aralığındaki çocuklar arasındaki cinsiyet dağılımı da dikkat çekiciydi. 2023’te kız çocuklarının işgücüne katılım oranı %11,5 iken erkek çocuklarda bu oran %32,2’ye ulaştı.

Bakırlıoğlu, verilerin ekonomik nedenlerle çocukların okulu bırakmak zorunda kaldığını gösterdiğini ifade etti. Ayrıca 100 çocuktan 32’sinin okulu bırakıp çalışmak zorunda kaldığının altını çizdi.

İktidarın ülkenin geleceğini kararttığını belirten Bakırlıoğlu, çocukların ekonomik zorluklar nedeniyle okullarından ve eğitimden uzaklaştığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu