Diyanet’in Washington Yatırımları Meclis’i Sardı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığı ve ona bağlı kurumların 2025 yılı bütçelerini görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Genel kurulda yapılan konuşmalarda özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt dışında gerçekleştirdiği yatırımlara dikkat çekildi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da yaptığı yatırımları gündeme getirdi.
Yüzme havuzları, villalar, tenis kortları…
Çömez, Diyanet Vakfı’nın Washington’da gerçekleştirdiği 100 milyon dolarlık yatırımı eleştirdi. Bu yatırımların, bugünün parasıyla 4 milyar lira civarında olduğunu aktaran Çömez, bu yatırımların Beyaz Saray’ın yakınında yapıldığını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ifadelerine göre bu yapılar, dini yaymak amacıyla inşa edilmiş. Ancak, Çömez bu projede nelerin bulunduğunu sorguladı; içinde bir Türk hamamı, 11 adet villa, yüzme havuzları ve tenis kortları olduğunu kaydetti. Çömez, Diyanet’in 130 milyar lira büyüklüğündeki bütçesi dışında, Diyanet Vakfı’nın faaliyetlerinden herhangi bir denetim mekanizması olmadığını ifade etti.
FETÖ hatırlatması
Bu eleştirilere yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın itibarının korunması gerektiğini belirtti. Yılmaz, “Bu çalışmaları Diyanet İşleri Başkanlığımız değil de FETÖ veya FETÖ’vari yapılar gerçekleştirdiğinde ülkemize ne tür maliyetler oluşturduğunu takdir edersiniz.” sözleriyle konuya yanıt verdi. Ayrıca, söz konusu yapının 2013 yılında temellerinin atıldığını ve 2016 yılında tamamlandığını belirterek bu konunun tarihsel bağlamda değerlendirmenin daha doğru olduğunu ifade etti.
‘Yıllık personel gideri 700 bin dolar’
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Yılmaz’ın açıklamalarının ardından tekrar söz alarak, Diyanet’in hem saygınlığını koruması hem de böyle bir yatırımın eleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Çömez, öncelikle Türkiye’deki açlık ve sefaletin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizerek, “2022 yılında bu yatırım tam 2,5 milyon dolar zarar etmiş. Buradaki personelin yıllık giderinin 700 bin dolar olduğunu biliyor musunuz?” dedi. Çömez, Türk hamamı gibi lüks yapılar için harcanan paraların, ihtiyaç sahibi olan toplum kesimlerine yönlendirilmesi gerektiğini düşündüğünü açıkladı.
Çömez, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı hizmetlerin hakkaniyetli ve denetlenebilir olmasının önemine dikkat çekti. Söz konusu yatırımlar ve harcamalar hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini savunarak, “Bu binalar kim tarafından yapıldı? İhale yapıldı mı? Bu 100 milyon dolarlık yatırım nasıl gerçekleşti?” diye sordu. Muhalefet partisi olarak Diyanet’in işleyişinde görülen hataları dile getirdiklerini ve bunu yaparken kurumun daha sağlıklı çalışmasını amaçladıklarını belirtti.
Son olarak Çömez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eleştirileri dikkate alarak, kendisini sorgulayan yapıcı eleştirilere karşı duyarlı olması gerektiğine vurgu yaparak konuşmasını tamamladı.
Kaynak: DHA