Türkiye’de ilaç sıkıntısı giderek artarken, eczacılar çözüm için hükümete çağrıda bulunmaya devam ediyorlar.
Eczacılar, daha önceki açıklamalarında, hastaların ilaca erişiminde yaşadığı sıkıntının temel nedeninin “kamu otoritesinin sağlığa ve ilaca yönelik ekonomik yaklaşımı” olduğunu belirtmişlerdi. Bu önemli sorunun görmezden gelinmemesi gerektiğini vurgulayan eczacılar, seslerini yükseltiyorlar.
Birlik İçin El Ele grubu adı altında 19 eczacı odası tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de görev yapan 30 bin eczane, hastaların ilaçlarını temin edemiyor.
İlaç temininde yaşanan sorunda depoların firmalara, firmaların da depolara sorumluluk yüklediği belirtilerek, “Elinde reçetesiyle gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını bulabilmek için depolara başvuruyoruz. Aldığımız cevap “maalesef yok”. Sorduğunuzda firmalar depolara ilaç gönderdiğini söylüyor, depolar ise firmadan ilaç gelmediğini belirtiyor” denildi.
Açıklamada, hastaların ilaca ulaşamadığı vurgulanarak, “Peki gerçekten ilaç yok mu? Maalesef ki bunu tespit edebilecek, bu sorunu çözebilecek kamu otoritesi sadece seyrediyor” ifadelerine yer verildi.
Kamu otoritesine seslenen eczacılar, ilaç sıkıntısının sadece eczacı ve hastanın sorunu olmadığını belirterek, tasarruf edilmesi gereken insani bir sorun olduğunu dile getirdiler. İlacın bulunabilirliğinin sağlanmasını isteyen eczacılar, devletin ilacın ekonomik yönü için gerekenleri yapmasını ve ilaca erişimi manipüle edenleri cezalandırmasını istediler.