Ekonomi

Metal İşçilerinin Grev Mücadelesi Büyüyor!

Hitachi Energy işletmesinin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu’daki fabrikalarında 4 Aralık 2023 itibarıyla yaklaşık 500 işçiyle başlayan grev, diğer fabrikalardaki desteklerle genişleyerek büyümeye devam ediyor. Bu kapsamda, Schneider Elektrik’in Kocaeli Çayırova’da ve Manisa’da bulunan fabrikaları ile Gebze’deki Grid Solutions fabrikasında da işçiler greve katıldı. Böylelikle greve katılan Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin sayısı bin 500’e ulaştı.

İşveren örgütü MESS’in çalışanlara önerdiği yüzde 40 zam teklifini kabul etmeyen DİSK’e bağlı BİRLEŞİK METAL-İŞ sendikası, 4 Aralık’ta Hitachi Energy’nin dört fabrikasında grev başlatmıştı. Bu grev sürerken, aynı zamanda toplu iş sözleşmelerinde bir türlü anlaşma sağlanamayan Schneider Elektrik’in diğer fabrikalarında da işçiler grev kararı aldı. Metal işçileri, fabrikalar önünde “Direne direne direnişten zafere” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” gibi sloganlar atarak eylemlerini sürdürdüler. İşçiler, “Metal işçisi çalıştı, üretti ve işverenlere çok kazandırdı. Şimdi karşılığını istiyor!” diyerek taleplerini dile getirdiler.

Birleşik Metal-İş sendikasından yapılan açıklamada, aylardır süren toplu sözleşme süreci hakkında şu bilgilere yer verildi: “MESS’e bağlı 4 işletme ve daha önce MESS’ten ayrılan bir işletme ile birlikte toplamda 5 işletme için görüşmelere 9 Ağustos’ta başladık. Yapılan toplantılarda ilerleme kaydedemedik.” DİSK’e bağlı örgüt temsilcileri, MESS’in kendilerine sunduğu teklifler karşısında greve gitme kararı aldıklarını belirtti.

Açıklamada MESS’in 3 yıllık bir toplu iş sözleşmesi teklifi sunduğu ve bunun kabul edilemeyeceği ifade edildi. MESS, işçilere ilk altı ay için ortalama yüzde 40 zam teklif ederken, Birleşik Metal-İş ise yüzde 125 zam talep etti. Sosyal haklarda MESS’in sunduğu yüzde 60’lık artış da işçilerin taleplerinin gerisinde kalmaktaydı. Sendika temsilcileri, “Bu koşullarda 3 yıllık sözleşme kabul edilemez, çünkü işçilerin kazanılmış haklarını geriye götürme girişimidir” şeklinde bir tutum sergilediler.

“MESS’İN ÖNERİLERİ KABUL EDİLEMEZ”

Sendikanın yaptığı açıklamada, işverenlerin sunduğu döngüsel çalışma ve deneme sürelerinin uzatılması teklifleri de eleştirilerek, “Bu tür dayatmalar kabul edilemez” denildi. İşçiler, insanca yaşamaya yetecek bir ücret talep ettiklerini ve işverenlerin bu hakları tanıması gerektiğini vurguladılar. MESS’in metal işçilerine açlık ve sefalet ücretini reva görmesinin kabul edilmeyeceği ifade edildi.

“EKMEĞİMİZ KÜÇÜLÜYOR, PATRON KÂRLARINI ARTIRIYOR”

Açıklamalarında metal işçileri, “Hepimizin ekmeği giderek küçülüyor, patronlar ise kârlarına kâr katıyor. Hepimiz ekmeğimizi büyütmek için, insanca yaşamak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandılar. İşçilerin, karşı karşıya kaldıkları ekonomik zorluklar nedeniyle her geçen gün daha da yoksullaştığı belirtilerek, bu durumun artık kabul edilemez olduğu vurgulandı.

“TALEPLERİMİZE KULAK VERİLMELİ”

Sonuç olarak, metal işçileri, kendilerine sunulan taleplerin karşılandığı bir ortam oluşturulması gerektiğini savunarak işverenlere çağrıda bulund

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu