Ekonomi

Hayat Sigortası Ücretini Geri Almanın Yolu!

Bankalar, kredi çekerken genelde hayat sigortası yaptırmalarını istemektedir. Bu durumda, vatandaşların ödedikleri sigorta ücretlerini geri almak için e-Devlet üzerinden başvuru yapabilmeleri mümkündür. Geçen süre, aylar ya da yıllar olsa bile, bu sigorta bedelinin iadesi mümkündür. Fakat, birçok kişi hayat sigortası ücretinin geri alınabileceğinden haberdar değildir.

HAYAT SİGORTASI ZORUNLU MU?

Kredi kullanımı sırasında, ihtiyaç, taşıt ya da konut kredisi gibi durumlarda bankalar çoğunlukla kendilerini güvence altına almak için hayat sigortası yaptırılmasını talep etmektedir. Eğer sigorta sözleşmesi kredi sözleşmesinde bulunuyorsa, kredi sigorta yapılmadan alınamamaktadır. Bununla birlikte, sigorta yaptırmayan kişiler için bazı bankalar kredi verme veya faiz oranlarını değiştirme yoluna gidebilmektedir.

SİGORTA ÜCRETİNİ GERİ ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Bankalar, kredi çekerken hayat sigortası yaptırılmasını istemelerine rağmen, tüketicilerin ödedikleri bu bedeli geri alma hakkının da bulunduğunu belirtmek gerekmektedir. Avukat Muhammed Emin Ayas, bankaların kredi verdikleri müşterilerin ölüm riski nedeniyle kredinin geri ödenmemesi kaşısında kendilerini teminat altına alma amacında olduklarını ifade etti. Ayas, “Sigorta primlerinin, poliçenin iptal edilmesi veya kredi borcunun erken kapatılması durumunda iadesi talep edilebilir. Ancak bu iade, yalnızca kullanılmayan döneme ait primler için geçerlidir” şeklinde bilgi vermektedir.

PEKİ YA KREDİ ÇEKEN KİŞİ HAYATINI KAYBEDERSE…

Bu durumda, bir banka tarafından hem kendi güvenliğini hem de vatandaşın güvenliğini sağlaması adına yapılan hayat sigortası, kredi kullanan kişinin vefatı halinde kredinin kalan kısmını sigorta şirketinin karşıladığını belirtmek gerekmektedir. Eğer bir kişi krediyi sigortasız bir şekilde almışsa ve vefat ederse, kalan borç varisleri tarafından ödenmektedir.

‘İLK PRİM’ DETAYI

Avukat Ayas, durumu açıklarken, hayatı sigorta ettirilen kişinin, ilk primin ödenmeden önce vefat etmesi durumunda sigorta sözleşmesinin geçersiz kalacağını belirtti. Bu konuyu düzenleyen kanun maddeleri mevcut olup, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (SEDDK) başvurmadan önce ilgili bankayla iletişime geçilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, ödenen primlerin bankalar tarafından geri ödenmesi gerekmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bu konuda önemli düzenlemeleri vardır.

GERİ ALMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Hayat sigortası primini geri almak isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden sigorta poliçelerini iptal edebilirler. Bu süreç oldukça basit birkaç adım ile gerçekleştirilebilir…

E-DEVLET ÜZERİNDEN İPTAL BAŞVURUSU

Öncelikle, vatandaşların e-Devlet sistemine (www.turkiye.gov.tr) giriş yapmaları gerekmektedir. Bu işlemin mobil uygulama yerine tarayıcıdan gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra, arama kısmına “Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama” yazmalısınız. Poliçenizin durumu “Yürürlükte” görünüyorsa, sigorta bedelini geri alma hakkınız bulunmaktadır.

BAŞVURU YAPMAK İÇİN DETAYLAR…

Başvuru yapmak için tekrar e-Devlet üzerinden “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi” kısmında yeni bir başvuru yapmalısınız. Başvuru formunu doldurduktan sonra,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu